Vujanović primio akreditive ambasadora Mongolije i Tajlanda

Vujanović je naglasio spremnost Crne Gore za privrednom saradnjom, imajući u vidu snažnu ekonomiju Tajlanda i interes da budu prisutni u ovom regionu

1 komentar(a)
29.01.2016. 12:16h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Mongolije i Tajlanda, Gunaajava Batjargala i Kanthong Unakul, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je u razgovoru sa Batjargalom konstatovao da Crna Gora sa Mongolijom nema međudržavnih sporazuma, niti su ispitani prostori saradnje.

„Saopštio je da bi misija ambasadora trebala da bude posvećena stvaranju i pronalaženju prostora saradnje za koju izvjesno postoje zajednički interesi Crne Gore i Mongolije“, kaže se u saopštenju.

Batjargal, koji će svoju dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beču, rekao je da će u okviru svoje diplomatske misije inicirati zaključivanje međudržavnih ugovora.

Takođe će, kako se navodi u saopštenju, provjeriti mogućnosti posebno privredne saradnje, koristeći iskustva koja ima u ovom regionu.

U razgovoru sa Unakul, Vujanović je kazao da je tokom 2013. godine u Crnoj Gori održan uspješan biznis forum u organizaciji dvije vlade i privrednih komora, uz učešće brojnih uglednih biznismena sa Tajlanda.

On je podsjetio da je tom prilikom zaključen ugovor o privrednoj saradnji i konstatovano da postoje uslovi za saradnju u oblasti turizma, pomorstva i energetike, uz izražen interes korišćenja Luke Bar i njene slobodne bescarinske zone.

Vujanović je naglasio spremnost Crne Gore za privrednom saradnjom, imajući u vidu snažnu ekonomiju Tajlanda i interes da budu prisutni u ovom regionu.

Ambasadorka Tajlanda se saglasila da postoji širok prostor ekonomske saradnje i interes tajlandskog biznisa da se poveže sa Crnom Gorom.

„Istakla je da će svoju diplomatsku misiju posvetiti unaprjeđenju ekonomske saradnje izmedu dvije države“, dodaje se u saopštenju.

Galerija