Abe: Vratiti Moskvu u G7 zbog kriza na Bliskom istoku

Premijer Japana je, takođe, u intervjuu pozvao međunarodnu zajednicu da "podigne glas" protiv izgradnje veštačkih ostrva, koju Kina sprovodi u Južnom kineskom moru

0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters
18.01.2016. 11:56h

Premijer Japana Šinzo Abe, koji trenutno predsjedava grupom G7, izjavio je da želi da vrati ruskog predsjednika Vladimira Putina "u klub" kako bi se Moskva uključila u rješavanje niza kriza na Bliskom istoku.

"Nama je potreban konstruktivan angažman Rusije", naveo je Abe u zajedničkom intervjuu za „Fajnenšnal tajms“ i ekonomski list "Nikei", koji je objavljen danas.

On je, tom prilikom, izrazio želju da ode u posjetu Moskvi ili da pozove ruskog predsjednika u Tokio na razgovor istakavši da je dijalog sa Rusijom i Putinom "veoma važan", prenosi AFP.

Premijer Japana je, takođe, u intervjuu pozvao međunarodnu zajednicu da "podigne glas" protiv izgradnje veštačkih ostrva, koju Kina sprovodi u Južnom kineskom moru.

Abe je ranije ovog mjeseca rekao da je potrebno da se održi samit sa Putinom kako bi se riješio teritorijalni spor zbog četiri ostrva koje je Rusija zauzela 1945. godine, a zbog koga dvije zemlje nikada nisu potpisale mirovni sporazum.

Japanski premijer takođe je proučio da je veoma važno da Rusija ima konstruktivnu ulogu u borbi protiv terorizma i krize u Iranu i Siriji.

Nakon što je Moskva izbačena iz grupe G8 zbog aneksije Krima, u okviru grupe G7 okupljeni su ministri finansija Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i SAD.