Predsjednik Irana naredio veću proizvodnju raketa

SAD i Iran ističu da raketni program nije dio istorijskog nuklearnog sporazuma koji su Iran i svjetske sile postigle u julu i koji predviđa postepeno ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa

0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
01.01.2016. 09:04h

Predsjednik Irana Hasan Rohani naredio je danas pojačanu proizvodnju raketa u odgovoru na moguće nove sankcije SAD.

U pismu ministru odbrane, objavljenom na vebsajtu predsjednika, Rohani je rekao da Iran neće prihvatiti nikakva ograničenja svog raketnog programa.

Visoki američki zvaničnik izjavio je agenciji AP da SAD razmatraju da prošire listu sankcija u vezi s iranskim programom balističkih raketa.

SAD i Iran ističu da raketni program nije dio istorijskog nuklearnog sporazuma koji su Iran i svjetske sile postigle u julu i koji predviđa postepeno ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

"Američka vlada očigledno razmatra stavljanje novih pojedinaca i institucija na raniju listu sankcija. Neophodno je nastaviti većom brzinom i ozbiljnije plan proizvodnje različitih raketa potrebnih oružanim snagama u okviru odobrene odbrambene politike", napisao je Rohani.

Dodao je da je proizvodnja balističkih raketa koje nisu napravljene da nose nuklearne glave, važno sredstvo za odbranu zemlje.

Iran je ranije demantovao optužbe SAD da je izveo provokativno probno ispaljivanje raketa u blizini vojnih brodova SAD i Francuske u Ormuskom prolazu.

Portparol elitne iranske Revolucionarne garde rekao je da te snage nisu izvodile vježbe u prolazu u Persijskom zalivu i naveo da je riječ o "psihološkom atu" protiv Irana.

Portparol američke vojske Kajl Rejns rekao je da su brodovi Revolucionarne garde ispalili nekoliko nenavođenih raketa na oko 1.370 metara od nosača aviona "Hari Truman" i drugih brodova zapadnih vojski u subotu.