UN usvojile budžet: SAD kao najveći donator zahtijevale smanjenje troškova

Mirovne operacije nijesu uključene u usvojeni budžet i one se finansiraju iz dobrovoljnih doprinosa država članica, prenosi Capital.ba

0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
25.12.2015. 10:03h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je okvirni budžet od 5,4 milijarde američkih dolara za period od naredne dvije godine, neznatno manji od prethodnog.

Taj budžet je neznatno manji od budžeta koji se odnosio na prošlu i ovu godinu, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) kao najveći donator, zahtijevale veću efikasnost i smanjenje troškova.

Mirovne operacije nijesu uključene u usvojeni budžet i one se finansiraju iz dobrovoljnih doprinosa država članica, prenosi Capital.ba.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun saopštio je da usvojeni budžet odražava složenu globalnu finansijsku realnost sa kojom se suočavaju već dugo godina i dodao da se finansiranje sve više smanjuje, dok zahtjevi UN sve više rastu.

Poslije SAD-a koje su najveći donator UN sa maksimalnih 22 odsto, slijede Japan sa 9,68 odsto, Kina sa 7,92 odsto, Njemačka sa 6,38 odsto, Francuska sa 4,85 odsto, Britanija sa 4,46 odsto, Brazil sa 3,82 odsto, Italija sa 3,74 odsto, Rusija sa 3,08 odsto i Kanada sa 2,92 odsto.