Mladi iz ruralnih područja iz prepoznati kao ciljna grupa

“Anketa je obuhvatila 205 mladih uzrasta od deset do 15 godina sa područja Plužina, Straševine, Kličeva i Župe. Rezultati ankete su zabrinjavajući jer pokazuju da mladi na kvalitetan način ne provode slobodno vrijeme, a kao problem su naveli nasilje i bolesti zavisnosti”, kazala je Rojević

76 pregleda0 komentar(a)
Julija Rojević, Jelena Gutović, Foto: Svetlana Mandić
14.12.2015. 15:29h

Događaji iz oblasti kulture zaobilaze mlade na ruralnim područjima, a da bi se situacija promijenila KUD “Ozrinići” iz Nikšića realizovao je devetomjesečni projekat "Umrežavanjem do cilja", čiji rezultati su predstavljeni na konferenciji za novinare.

“U nacionalnim strategijama i lokalnim akcionim planovima mladih iz ruralnih područja nema. Oni jednostavno nijesu prepoznati kao ciljna grupa. Nemaju prostorije gdje bi mogli da se druže i provode slobodno vrijeme, a događaji iz sfere kulture koji se organizuju na ruralnom području su samo u okviru škole i veoma su rijetki”, kazala je Jelena Gutović, administrativni asistent KUD-a “Ozrinići”.

Ruralna područja, prema njenim riječima, prepoznata su samo po poljoprivredi, pa im je jedan od ciljeva bio da kreatori javnih politika uključe i mlade iz ruralnih područja, kako bi se situacija promijenila nabolje.

“Zahaljujući ovom projektu umrežilo se oko 15 NVO koje djeluju u ruralnom i gradskom području, sklopljena saradnja sa javnim institucijama iz oblasti kulture, a uspjeli smo i da poboljšamo naše kapacitete otvaranjem sajta i izradom promotivnog materijala”, kazala je Julija Rojević, direktorica KUD-a, koji je osnovan prije dvije godine i broji oko stotinu članova.

Tokom trajanja projekta, koji je finansijski podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo (FAKT), održane su dvije radionice: anketa i izvještaj na temu stanja kulture u ruralnom području.

“Anketa je obuhvatila 205 mladih uzrasta od deset do 15 godina sa područja Plužina, Straševine, Kličeva i Župe. Rezultati ankete su zabrinjavajući jer pokazuju da mladi na kvalitetan način ne provode slobodno vrijeme, a kao problem su naveli nasilje i bolesti zavisnosti”, kazala je Rojević.

U sklopu projekta otvorena jei područna jedinica pomenutog KUD-a u Plužinama, koja je 1.oktobra počela sa radom.

“Do sada smo bili prepoznati kao neko ko njeguje tradiciju kroz igru i pjesmu. Sada su nas prepoznali i kao aktivnog sudionika u kreiranju javnih politika koje se tiču mladih na ruralnom području”, poručila je Gutović.