Odloženo usvajanje globalnog sporazuma o klimatskim promjenana

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus predstavio je nacrt dokumenta na 27 stranica kao novu osnovu za pregovore

0 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Reuters
11.12.2015. 08:35h

Učesnici konferencije COP21 u Parizu odložili su usvajanje globalnog sporazuma o klimatskim promjenama za sjutra, javila je jutros agencija Frans pres.

Poslije još jedne radne noći za predstavnike 195 zemalja, predstavljanje konačne verzije dokumenta odloženo je za sjutra ujutru kako bi se prevazlišle sve razlike.

"Više volimo da pružimo delegacijama još vremena da obave konsultacije i u petak", naveli su u francuskom predsjedavanju COP21.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus predstavio je nacrt dokumenta na 27 stranica kao novu osnovu za pregovore.

Tekst je trebalo da bude prihvaćen na plenarnoj sjednici i završetak konferencije u Buržeu nadomak Pariza planiran je bio za danas u 18.00 ali, kako navodi Frans pres, "igraće se produžeci".

Dokument koji je predstavio šef francuske diplomatije sugeriše da su se pregovarači dogovorili o dugoročnom cilju da se globalno zagrijavanje drži na "znatno ispod" dva stepena u odnos na preindustrijskog doba, a da se dalje radi da to bude najviše 1,5 stepena.

U nacrtu se navodi da vlade ciljaju da se što prije dogovore o najvišem nivou emisija štetnih gasova.

U novom nacrtu i dalje je navedeno više mogućnosti za ključno pitanje transparentnosti, što treba da osigura da se zemlje pridržavaju ciljanih nivoa emisija štetnih gasova.

U tekstu su i opcije koje nalažu različita pravila za bogate i siromašne zemlje, za šta razvijene zemlje navode da nije prihvatljivo.

Tekst će biti predstavljen u subotu ujutru i usvojen polovinom dana, navodi Frans pres.

"Stvari idu u dobrom smjeru", izjavio je Loran Fabijus.