Bojić: Tužilac je fašista, sutkinja uličarka a kolega - bitanga

Bojić je ranije kazao da nikome nije prijetio i optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da njegove “kristalno jasne metafore” stavlja u taj kontekst

417 pregleda44 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
09.12.2015. 06:24h

Advokat Vladan Bojić u razgovoru sa suprugom Lazara Rađenovića nazvao je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića fašistom, a doskorašnju sutkinju Višeg suda Valentinu Pavličić - uličarkom.

Teške uvrede izrekao je i na račun njegovog kolege, advokata Lazara Akovića, kojeg je nazvao “najvećom bitangom koja je koračala zemljom”.

Kvalifikacije koje je Bojić saopštio nalaze se u optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva koje sumnjiči advokata da je počinio produženo krivično djelo povreda tajnosti postupka.

“...Tada sam rekao, jedna glava mora da ide ili jedna ili ovo... jednostavno mora da se udari. U ovom 'Košljunu' ja imam veliku žal... Veliku žal nosim na Lazara Akovića u predmetu Košljun. On na kraju... zakucava ekser u sanduk”, piše u optužnom predlogu tužilaštva u citatu koji se odnosi na transkripte prisluškivanih razgovora advokata Bojića i supruge Lazara Rađenovića.

U istom dokumentu objavljenom na sajtu Tužilaštva, navodi se da je Bojić u SMS komunikaciji sa Svetozarom Marovićem govorio i o Katniću: “Tek će stoka podizati zavese, mater im je.em fašističku”.

U razgovoru sa Jelenom Rađenović za sutkinju Valentinu Pavlićić koja je dužila predmet “Košljun”, Bojić kaže: ”Uličarka, da prosto kažem, da je preko okeana to smeće, da je ne gledam. Smeće, punim ustima govorim, da je smeće jedno najobičnije. Neiživljeno smeće”.

“Iskreno, prosto sam zatečena saznanjem koje sam pročitala sa web stranice koju ste mi poslali o sadržini činjenica koje se navode u optužnom predlogu, a nadležni tužilac ih pripisuje advokatu Bojiću koje je uputio meni”, navodi se u odgovoru Valentine Pavličić “Vijestima”.

Ona je rekla da je prvi susret - profesionalni i lični sa Bojićem imala 2014. godine kada je dobila da sudi predmet “Košljun”.

“On se pojavljuje kao branilac određenih okrivljenih. Tokom vođenja postupka pridržavala sam se osnovnih etičkih principa i postulata kojih treba da se pridržava svaki sudija (na koje je kolega Bojić imao samo riječi hvale, o čemu svjedoče zapisnici sa glavnih pretresa). Moram istaći da su određeni principi i postulati zajednički i za sudije i za advokate. To su poštovanje zakona, profesionalne tajne, integritet i dostojanstvo, poštovanje stranaka u sporu, stručnost, korektnost i međusobno poštovanje. Vidim da kolegi Bojiću to nije bilo svojstveno, jer je u onom trenutku kada je osjetio svoju pravnu i profesionalnu nemoć pribjegao onom drugom, praveći svoje scenarije kako da dodje do 'pobjede', izmišljajući i naručujući priče i aktere i prebacujući loptu na lični teren kojem nema mjesta”, kazala je sadašnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Bojić je optužen je da je Rađenovićevoj supruzi, tokom dva telefonska razgovora, prenio detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače

“Nažalost, gospodin Bojić umjesto da svoje profesionalno znanje usredsredi onako kako to nalažu advokatska strukovna i etička pravila - da učestvuje u slučaju, da pred sudom i van suda treba da se ponaša u skladu sa pravilima ponašanja koja se primjenjuju pred sudom, da u podnescima i pravnim ljekovima, ukoliko je nezadovoljan sudskom odlukom iznosi stavove i činjenice koji će dovesti do drugačijeg sudskog ishoda i da brani interese klijenata časno i hrabro, bez obzira na sopstvene interese ili bilo kakve posljedice, te konačno da se pridržava pravila da kao advokat nikada neće svjesno dati lažne ili netačne informacije, on je pribjegao onom drugom, što ne bi smjelo da bude svojstveno advokatskoj profesiji onakvoj kakva se danas susreće u civilizovanom evropskom društvu. Svaki drugi komentar zaista je izlišan”, navodi se u odgovoru Pavličić.

Suđenje Bojiću počeće 12. januara u podgoričkom Osnovnom sudu, a proces će voditi sudija Nenad Vujanović. On je optužen je da je Rađenovićevoj supruzi, tokom dva telefonska razgovora, prenio detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače.

Bojić je to ranije negirao i kazao da je svog vlastodavca informisao o radnjama koje je preuzeo u tom predmetu.

Bojić je Katnića optužio da je pokušao da ugrozi njegov integritet, “izvlačeći kristalno jasne metafore i stavljajući ih u kontekst nepojmljivih pretnji”.

Objasnio je da je citatatom “on mu je zakucao ekser u sanduk”, Jeleni Rađenović objašnjavao da je njenog supruga pravno “uništio" Vido Rađenović.

Citatom “jedna glava mora da leti”, kako je ranije kazao, istom sagovorniku je govorio da je Lazara savjetovao da “napadne” Kuljaču, “jednako kako Kuljača njega lukavo i lažno napada”...

“Što se i obistinilo, odletjela je Lazareva glava”, kazao je nekadašnji branilac Rađenovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora.

Lazar Aković: Neću reći šta mi je kolega Bojić sve predlagao

Advokat Lazar Aković, koji je u predmetu “Košljun” branio Vida Rađenovića, kazao je da ne želi da povrijedi pravo na pretpostavku nevinosti okrivljenog Bojića.

“U ovom momentu ne želim da komentarišem optužbe koje ga terete a koje se odnose, kako na navedene banalne uvrede iznešene na moj račun, tako i na ozbiljne prijetnje koje ugrožavaju moj život. Nesporno je da mi je advokat Bojić tokom postupka davao određene predloge, ali o njima neću govoriti iz etičkih i kolegijalnih razloga”, kazao je Aković “Vijestima”.

Rekao je da želi da ga podsjeti da je u predmetu “Košljun” zakonito i savjesno postupao i branio svog klijenta.

“To je rezultiralo time da je moj klijent u prvostepenom postupku osuđen na najblažu moguću kaznu zatvora od svega šest mjeseci, za razliku od njegovog branjenika Lazara Rađenovića koji je, nažalost, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina”, kazao je Aković.

On je naglasio da može da razumije Bojićevo nezadovoljstvo zbog osude njegovog klijenta.

“Ali ne mogu da razumijem njegovu odmazdu uperenu prema meni, samo zato što sam uspješno odbranio klijenta kojem sam bio lojalan do kraja. Bilo bi krajnje neljudski i brutalno da sam klijenta u završnici suđenja ostavio samog da se bori i da bude na udaru raznih 'mešetara'”, kazao je Aković.

Rekao je da mu je kao bivšem sudiji i sada advokatu, istina i pravda na srcu i da advokaturu doživljava kao časnu i jednu od najhumanijih profesija.

“Ne izdajem i ne prodajem klijente. Nijesam trgovac ljudskim sudbinama. Ako bih to bio, onda bih činio moralni zločin i prema klijentima i prema pravdi. Tuđe živote nemam pravo da ugrožavam, a svoj sam odavno još kao sudija stavio 'na kocku' zbog vječite težnje ka idealu pravde. Nijesam se osvrtao na pritiske i prijetnje, ma od koga poticale. Advokat Bojić je sklon da daje 'vrednosne sudove' o drugima. Za razliku od njega, ja to neću raditi. To prepuštam javnosti da učini”, kazao je Aković.