Kina obećava 60 milijardi dolara pomoći za Afriku

Kineski predsjednik, čije su izjave dočekane aplauzom, objavio je da će Kina najslabije razvijenim afričkim zemljama otpisati državne dugove bez kamate koji dospijevaju krajem 2015

1 komentar(a)
Si Đinping, Robert Mugabe, Džejkob Zuma, Foto: Reuters
04.12.2015. 11:14h

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je danas 60 milijardi dolara Africi, uglavnom u obliku zajmova, na skupu o kinesko-afričkoj saradnji koji se održava u Johanesburgu.

"Kina je odlučila da ukupno da 60 milijardi dolara finansijske pomoći, uključujući pet milijardi u obliku zajmova sa nultom kamatom i 35 milijardi po preferencijalnim kamatnim stopama", objavio je kineski predsjednik na otvaranju drugog samita Kina-Afrika, kome prisustvuje dvadesetak afričkih lidera.

Šezdeset milijardi dolara namijenjeno je za finansiranje deset programa saradnje u periodu od tri godine u oblastima kao što su poljoprivreda, industrijalizacija, smanjenje siromaštva, zdravstvo, kultura, bezbjednost, zaštita prirode i zeleni razvoj.

Si Đinping je rekao da Kina pažljivo prati loše žetve u više afričkih zemalja što je posljedica prirodnog fenomena El Ninjo, koji je ove godine posebno jak, i da će dati pogođenim zemljama hitnu pomoć u hrani od milijardu juana (143 miliona eura).

Kineski predsjednik, čije su izjave dočekane aplauzom, objavio je da će Kina najslabije razvijenim afričkim zemljama otpisati državne dugove bez kamate koji dospijevaju krajem 2015.

Najavio je da će u okviru programa za mir i bezbjednost dati Afičkoj uniji 60 miliona dolara da podrži formiranje i djelovanje Stalnih afričkih snaga i afričke kapacitete za brzo reagovanje na krize.

Si se takođe obavezao da će Kina aktivno učestvovati u mirovnim operacijama UN u Africi.

On je takođe obećao da kinesko-afrička saradnja nikad neće da se sprovodi na štetu ekosistema i dugoročnih interesa Afrike.

Peking se obavezao da će sprovesti 100 projekata koji se bave čistom energijom, zaštitom flore i faune ili održivim poljoprivrednim razvojem.