Istekao ugovor sa preduzećem "Iskra promont": Radnici Metalca na birou

Od pomenutih 19 radnika većina ima oko deset godina radnog staža, dok je nekoliko njih prešlo 20 godina staža

144 pregleda1 komentar(a)
01.12.2015. 12:02h

Radnici nikšićkog Metalca od danas su na Birou rada jer im je ugovor sa zakupcem, preduzećem “Iskra promont” iz Beograda istekao, a isti im neće biti produžen.

“Riječ je o 19 stalnih radnika Metalca, a ima i desetak radnika koje je zakupac angažovao i koji takođe više ne rade. Prošle sedmice Elejtroprivreda je isključila struju zbog neplaćenih računa, a direktor Alekdandar Stablović nam je kazao da mu ugovor o zakupu prestaje za petnaestak dana i da isti ne namjerava da produži, te nema potrebe da sa nama produžava ugovor”, kazao je predsjednik sindikata Mijo Ćipranić nakon zbora kome su prisustvovali radnici, Stablović i stečajni upravnik Saša Zejak.

Radnicima se duguju dvije zarade i prema riječima Ćipranića direktor je obećao da će im jednu isplatiti za desetak dana, a drugu do kraja decembra, kao i da će im do kraja mjeseca uplatiti doprinose za poslednjih devet mjeseci.

Sada su na potezu, poručuju nikšićki metalci, Vlada i Ministarstvo ekonomije.

“Samo nam preostaju te otpremnine od 10,7 hiljada eura. To je socijalni program koji je Vlada usvojila, a stečejni upravnik nam je rekao da će poslati zahtjev za isplatu otpremnina. Dogovor je bio da mi koji nijesmo dobili penziju radimo kod poslodavca, a ukoliko nam iz nekog razloga prekine ugovor da nas sleduju pomenute otpremnine koje će nam dobro doći da vratimo kredite i ništa drugo”, kazao je Miroslav Jokić.

Od pomenutih 19 radnika većina ima oko deset godina radnog staža, dok je nekoliko njih prešlo 20 godina staža.

Jokić je podsjetio da su prošle sedmice osam radnika koje je Stablović, prilikom preuzimanja fabrike, proglasio tehnološkim viškom dobili otpremnine.

“Sada je na potezu Ministarstvo ekonomije. Očekujemo od ministra Kavarića, koji je upoznat sa situacijom u Metalcu, da ispoštuje dogovor koji ima prema nama”, poručio je Darko Damjanović.

Radnici su podsjetili da im je Stablović prilikom uzimanja Metalca pod zakupom obećao da će zaposliti do 200 radnika i da zaposleni neće znati “šta ih je snašlo”.

“Stvarno ne znamo šta nas je snašlo”, kazali su radnici.

Prema ugovoru sa Privrednim sudom “Iskra promont” je bila u obavezi da u prvih pola godine u proizvodnju Metalca uloži oko pola miliona eura, da redovno izmiruje obaveze prema državi, radnicima i dobavljačima.

Bivši vlasnik Metalca Nikola Furundžić radnicima je za plate, staž i otpremnine ostao dužan blizu dva miliona, a tu je i četiri miliona duga prema državi, dobavljačima, Opštini Nikšić i bankama. Stečajna uprava je imovinu nikšićke fabrike bezuuspješno prodavala četiri puta i trenutno je u toku peti oglas koji se završava 20-decembra. Pomenutim oglasom imovina Metalca ponuđena je po cijeni od 5,41 milion eura, oko 15 odsto manjoj nego na prethodnom tenderu.

Galerija

Metalac FOTO: Svetlana Mandić
Metalac FOTO: Svetlana Mandić