Milić: Privatizacija Instituta je obmana

"Nepodnošljiva lakoća obmane javnosti prisutna je i kod privatizacije Instituta. Ne samo što se promijenio iznos obaveznih investicija, nego se već može naslutiti šta će strateškim investitorima biti ključna poslovna djelatnost", naveo je Milić u saopštenju

65 pregleda6 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
21.11.2015. 14:20h

Privatizacija Instituta "Simo Milošević" predstalja obmanu, jer se stvarni vlasnici 55 odsto akcija preduzeća bave mogućnošću da se obezbijedi što veći koeficijent izgrađenosti stanova za tržište, ocijenio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

"Nepodnošljiva lakoća obmane javnosti prisutna je i kod privatizacije Instituta. Ne samo što se promijenio iznos obaveznih investicija, nego se već može naslutiti šta će strateškim investitorima biti ključna poslovna djelatnost", naveo je Milić u saopštenju.

On je dodao da se, u situaciji kada je potrebno osmisliti novu strategiju razvoja zdravstvenog turizma, stvarni vlasnici 55 odsto akcija Instituta bave isključivo mogućnošću da se dobije što veći koeficijent izgrađenosti za objekte koji će imati namjenu - stanovi za tržište.

"Činjenica da se radi o više od 80 hiljada kvadratnih metara prostora na najkvalitetnijim pozicijama na crnogorskom primorju, jasno pokazuje da se Demokratska partija socijalista (DPS) i izborni konvertiti sa kojima čine vlast na lokalnom nivou, bave prioritetno servisiranjem potreba predsjednika Vlade", rekao je Milić.

On smatra da ć na scenu zatim stupiti Savjet za privatizaciju da, shodno Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, da potvrdu da su »strateški investitori« kroz cijenu od deset miliona eura platili i tržišnu za kompletno zemljište za koje Institut ima pravo korišćenja.

"Da se ne radi o pljački državnog i, naročito, bogatstva građana Herceg Novog, radilo bi se o smiješnoj situaciji, odnosno za rubriku vjerovali ili ne", kazao je Milić.

On je dodao da zbog toga građani Herceg Novog i Crne Gore moraju znati da se takvim i sličnim "otimanjima" mora stati na put.

Iz SNP-a su, kako su saopštili, preporučili pažnji vrhovnog državnog tužioca da ispita sve potvrde koje su u prethodnom periodu izdali Savjet za privatizaciju i Privredni sud u vezi sa plaćanjem tržišne naknade za zemljište na kojem su privatizovana preduzeća imala pravo korišćenja.

"To pravo se upravo tim potvrdama pretvaralo u pravo svojine. Svakim danom se pokazuje sve bitnijom inicijativa SNP-a da krivična djela organizovanog kriminala, korupcije i procesa privatizacije ne zastarjevaju, jer pravda je spora, ali dostižna", kazao je Milić.

On je ocijenio da proces privatizacije u Crnoj Gori karakterišu kontroverze, korupcija, izuzetno mali prihodi, neispunjavanje ugovornih obaveza o investicijama, nepoštovanje socijalnih programa i svjesno kršenje zakona.