Eko park Blace bogatiji za 35 stabala

„Radović, kome su Blace omiljeno izletište još od djetinjstva, najzaslužniji je za realizovanje ove akcije i dopremanje sadnica breza sa lokaliteta koji je udaljen 40 kilometara od Nikšića“, istakao je Karadžić

132 pregleda1 komentar(a)
16.11.2015. 10:35h

Eko park Blace u Nikšiću, zahvaljući aktivistima Društva mladih ekologa (DMEN), bogatiji je za 35 stabala breze, lipe i kedra, višegodišnje starosti i visine do 2,5 metara. Prema riječima Miodraga Karadžića, predsjednika DMEN-a, najzaslužniji za akciju je časovničar Jovo Radović, koji je pokazao visok stepen građanskog aktivizma.

„Radović, kome su Blace omiljeno izletište još od djetinjstva, najzaslužniji je za realizovanje ove akcije i dopremanje sadnica breza sa lokaliteta koji je udaljen 40 kilometara od Nikšića“, istakao je Karadžić.

Podsjetio je da je nekada popularno izletište Nikšićana posljednjih petnaestak godina zapušteno i devastirano, kao i da je nelegalnom sječom fond stabala značajno umanjen.

„U protekla tri mjeseca postavili smo različit mobilijar i tako lokalitet prilagodili za ugodan boravak posjetiocima. Posebno je pozitivno to što park svakim danom privlači sve više posjetilaca i što je Nikšić dobio još jedno izletište koje obiluje čistim zrakom i tišinom. Samim tim i mi smo ispunili naš cilj ’oživljavanja’ ovog izletišta“, kazao je predsjednik DMEN-a.

Izgradnja eko parka Blace realizovana je u okviru projekta koji je finansijski podržan od Pivare na konkursu za nevladine organizacije.

Prošlog mjeseca eko park je zvanično otvoren, ali i pokrenuta inicijativa da se rejon Studenačke glavice i Blaca zaštiti.

„Inicijativa ima za cilj da se ovaj prirodni predio, koji obiluje nizom specifičnosti, stavi pod zaštitu u stepenu ’Predio izuzetnih odlika’ kako bi se lakše zaštitio od devastacije“, istakao je Karadžić i dodao da očekuje od Opštine Nikšić da se i ona uključi i aktivno doprinese sređivanju Blaca.

Galerija