El-Hasi: Uplaćujte pare priznatim vlastima u Libiji, ili obustavljamo isporuku nafte

Do sada, kupci libijske nafte novac su transferisali na račun centralne banke u glavnom gradu Tripoliju, koji kontrolišu islamisti

1 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
05.11.2015. 10:26h

Snage koje u Libiji kontrolišu većinu naftnih izvora zaprijetile su da će prekinuti izvoz ako strane kompanije ne počnu da uplaćuju novac za naftu međunarodno priznatim vlastima na istoku zemlje.

Do sada, kupci libijske nafte novac su transferisali na račun centralne banke u glavnom gradu Tripoliju, koji kontrolišu islamisti.

Međunarodno priznate vlasti Libije, čije je sjedište u Dobruku na krajnjem istoku zemlje, nedavno su formirale sopstvenu centralnu banku i nacionalnu naftnu kompaniju.

Portparol snaga koje čuvaju naftne izvore, Ali el-Hasi izjavio je u srijedu za agenciju AP da strane kompanije moraju da transferišu novac u novo sjedište vlasti.

Naftom bogata Libija skliznula je u haos nakon obaranja sa vlasti dugogodišnjeg diktatora Muamera el Gadafija, 2011. godine. Proizvodnja nafte pala je na manje od 25 odsto normalne količine, na 350.000 barela dnevno, pokazuju podaci novoformirane nacionalne naftne kompanije.

Ujedinjene nacije saopštile su danas da su imenovale njemačkog diplomatu Martina Koblera za svog izaslanika u Libiji, nakon višemjesečnih bezuspješnih pregovora između dvije suprotstavljene vlade.

U saopštenju je, bez dodatnih detalja, navedeno da će Kobler naslijediti na tom mjestu španskog diplomatu Bernardina Leona. Još prošle sedmice UN su izrazile povjerenje u Leona, i odbacile medijske špekulacije da će on biti smijenjen.

Prošlog meseca, vlasti u Dobruku odbacile su sporazum o podjeli vlast koji je predložio Leon, a obije rivalske vlade kritikovale su njegov način posredovanja u pregovorima.