Traže pomoć EU: Tehnička Vlada ili bojkot i protesti

Nakon razgovora sa šefom Delegacije EU Mitjom Drobničem, oni su novinarima prenijeli da su ga obavjestili kako će u suprotnom bojktovati izbore i izaći na mirne demokratske proteste, za koje će tražiti podšku NVO i sindikata

104 pregleda170 komentar(a)
Žarko Rakčević, MiIodrag Lekić, Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
27.10.2015. 20:21h

Lideri Građanskog pokreta URA, Demos-a i Demokrata Žarko Rakčević, MiIodrag Lekić i Aleksa Bečić obavijestili su Delegaciju EU u Podgorici da zahtjevaju formiranje tehničke Vlade, koja bi pripremila demokratske izbore i zatražili medijaciju Evropske unije u ostvarivanju tog rezultata.

Nakon razgovora sa šefom Delegacije EU Mitjom Drobničem, oni su novinarima prenijeli da su ga obavjestili kako će u suprotnom bojktovati izbore i izaći na mirne demokratske proteste, za koje će tražiti podšku NVO i sindikata.

Miodrag Lekić kazao je da su Drobniču prenijeli stav koji su ranije javno saopštili, a u kome je navedeno da će izostanak spremnosti DPS-a da se kroz dijalog nađe za sve prihvatljivo rješenje ili, pak, neiskreno prolongira neophodni dijalog, biti jasan znak neodgovornosti i nespremnosti za rješavanje krize.

Lider URA-e Žarko Rakčević kazao je da su "predstavnicima EU instutucija željeli da pošalju poruku da u Crnoj Gori postoji jako jezgro zasnovano na evropskim vrijednostima, grupacija DEMOS, Demokrata i URA sa značajnim pojedincima i NVO orgnizacijama, kao i da posljednji protesti 24.oktobra ne bi trebalo pojednostavljeno da se gledaju"

"Crna Gora je u ekonomsko-socijalnoj i instutucionalnoj krizi iz koje želimo da izađemo kroz dijalog i da u tim stvarima ne treba zagovarati logiku sudnjeg dana. Naši partneri iz evropskih institucija bi trebalo da pokažu razumjevanje za krizu i pomognu kroz medijatorsku ulogu da se na miran i demoratski način Crna Gora dovede do fer i demokratskih izbora. Ako već država ima tehničku vladu, ne vidim da par mjeseci ona funkcioniše uz sve parlamentarne grupacije i eksperte kako bi dovela do prvih slobodnih i demokratskih izbora," rekao je on, dodavši da su zadovoljni razgovorem sa Drobničem.

Na pitanje gdje je tu mjesto SDP-a, Rakčević je sugerisao da taj odgovor treba oni da daju.

"Mi ćemo razgovarati sa svim subjektima koji žele da Crna Gora izađe iz ovoga, prelazna tehnična vlada i slobodni fer izbori su naš prioritet. Ako SDP bude na tim pozicijama, ne znam zašto ne," rekao je.

Aleksa Bečić ocijenio je da su "svi društveni činioci i međunarodni predstavnici svjesni trenutka da je u Crnoj Gori duboka ekonomska, pravna i moralna i instuticionalna kriza."

"Sadašnja situacija nameće potrebu suštinskog dijaloga sa konkretnim rješnjima jer smo u vremenskom cajtnotu koji nalaže ozbiljnost i odgovornost. Crna Gora kao kandidat za EU se sreće sa činjenicom da 18 mjeseci od kako je usvojen set izbornih zakona dvotrećinskom većinom u parlamentu, i 12 meseci nakon posljednjeg roka za njihovu primjenu, nemamo ozbiljnijih naznaka da će ta zakonska rješenja biti implementirana,"rekao je Bečić.

On je ponovio da ova grupacija neće učestvovati na izborima koje bi pripremao DPS, te da je i ranije najavila da je spremna da podrži tehničku Vladu ukoliko bi se opozicione partije dogovorile oko toga.

Miodrag Lekić je kazao da su protesti sa ostalim opozicionim subjektima, svim demokratskim snagama i slobodomislećim građanima odgovor na eventulano odbijanje DPS-a da se dogovori tehnička Vlada, koja bi spremila slobodne izbore. Na pitanje da li to znači priključenje protestima DF ili su to neki novi, kazao je da je o tome rano govoriti.

"Zalažemo se za što širi savez u mogućoj mjeri,očekujemo odgovor vlasti i EU," kazao je on objašnjavajuči odnos prema DF.