Slovenija zatražila od EU policijske snage

Slovenački premijer Miro Cerar je prije dva dana rekao da je Slovenija dobila obećanje EU da će joj za zaštitu njene šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i finansijsku potporu

0 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
22.10.2015. 07:44h

Slovenija je zatražila od zemalja članica Evropske unije dodatne policijske snage koje bi pomogle oko priliva izbjeglica koje u tu zemlju dolaze iz Hrvatske, izjavila je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar.

"Slovenija je već zatražila od drugih članica EU policijske snage", kazala je kasno sinoć Žnidar za slovenačku televiziju, prenio je Rojters.

Index.hr prenosi da je Žnidar posjetila granični prelaz Dobovec i tom prilikom izjavila da slovenačka policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu izbjeglica iz Slovenije u tu zemlju, ali da je vjerovatno da će Austrija uskoro prestati da prima izbjeglice.

"Jako se trudimo se da se s Austrijom dogovorimo o većem prihvatu migranata koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s obezbjeđivanjem smještajnih kapaciteta. Moja je ocjena da će Austrija uskoro prestati da prima migrante i izbjeglice", kazala je ona.

Žnidar je dodala da danas u Ljubljanu dolazi evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos.

Prema podacima slovenačke policije, od subote iz Hrvatske u Sloveniju je ušlo skoro 25.000 izbjeglica.

Slovenački premijer Miro Cerar je prije dva dana rekao da je Slovenija dobila obećanje EU da će joj za zaštitu njene šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i finansijsku potporu.

Ta pomoć je rezultat razgovora koje su sa evropskim zvaničnicima ovih dana vodili Cerar, predsednik Slovenije Borut Pahor i ministarka unutrašnjih poslova.