Francuzi lokalpatriote i u prodavnicama

Naime, na listi deset najprodavanijih brendova u Francuskoj, osam je francuskog porekla, prenosi AFP, dodajući da su svih 10 vodećih iz kategorija prehrambenih proizvoda

64 pregleda1 komentar(a)
viva la france, Foto: Shutterstock
11.10.2015. 07:10h

Francuski potrošači su velike lokal patriote, sudeći po rezultatima ovogodišnje ankete o najprodavanijim brendovima u toj zemlji, koju je sprovela internacionalna kompanija Kantar Vordpanel (Worldpanel).

Naime, na listi deset najprodavanijih brendova u Francuskoj, osam je francuskog porekla, prenosi AFP, dodajući da su svih 10 vodećih iz kategorija prehrambenih proizvoda.

Na prvom mjestu je Herta, filijala grupacije Nestle. Herta je omiljeni proizvođač mesnih prerađevina u Francuskoj, kako zbog pristupačnih cijena, tako i zbog politike koju sprovodi posljednjih godina u pogledu smanjenja soli i masti u svojim proizvodima. Dnevno se u Francuskoj proda oko milion proizvoda te marke.

Drugi na ovoj listi je brend Fleri Mišon (Fleury Michon), porodična kompanija za preradu mesa i proizvodnju mesnih prerađevina i gotovih jela, osnovana 1905. godine. Mišon je lider u Francuskoj u pogledu prodaje šunke i surimi štapića.

Robna marka Prezident (President), čuvena po mlječnim proizvodima, prije svega siru, namazima i buteru, koji se izvoze u oko 150 zemalja širom sveta, zauzela je treću poziciju na listi 10 najprodavanijih brendova.

Na četvrtom mjestu je brend bezalkoholnih gaziranih pića multinacionalne kompanije Koka-kola, sa sjedištem u Atlanti.

Mjesto broj pet pripalo je francuskom brendu Panzani, najprodavanijim tjesteninama u Francuskoj, i drugom proizvođaču tjestenina u Evropi. Sjedište kompanije, koja je osnovana 1940. godine, nalazi se u Lionu, a od 2005. je u vlasništvu španske korporacije Ebro Foods.

Na šestom mjestu je brend Haris (Harry"s), najprodavaniji industrijski hljeb u Francuskoj koji proizvodi firma ADCL (Délices de la Côte de Lumiccre), koja je otkupila 1970. američku licencu za proizvodnju te vrste hljeba. ADCL je od 2007. u vlasništvu italijanske kompanije Barila (Barilla).

Sedmi na listi je brend konzervisanog povrća Bondijel (Bonduelle). Godišnja prodaja gotovih obroka firme Bondijel dostiže oko tri miliona porcija. Firma je osnovana 1853. a od 2010. je u vlasništvu grupacije Frans Šampinjom (France Champignon).

Brend mlječnih proizvoda El i Vir (Elle&Vire), filjala grupe Bomgren (Bongrain) je na osmoj poziciji ispred devetoplasirane Kristalin (Cristaline), proizvođača flaširane vode. Popularan je zbog diskontnih cijena. Ne proizvodi mineralnu vodu.

Ne destom mjestu je Aktivia(Actvia), brend najprodavanijih vrsta jogurta u Francuskoj. Aktivia je filijala grupe Danone.