Lukašenko: Šta će nama ruska vojna baza?

"Danas nam nije potrebna baza. Čujem povike opozicije o uspostavljanju ruske vazduhoplovne baze. Ja o tome ništa ne znam. Imamo odlične pilote... Zašto bih dozvolio da dođu avioni i piloti iz drugih zemalja", kazao je Lukašenko

88 pregleda3 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
07.10.2015. 10:42h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da njegovoj zemlji nije potrebna ruska vojna baza i da o toj temi nije ni bilo razgovora sa Moskvom.

Lukašenko je naveo da su Bjelorusiji potrebni avioni, a ne baze.

"Danas nam nije potrebna baza. Čujem povike opozicije o uspostavljanju ruske vazduhoplovne baze. Ja o tome ništa ne znam. Imamo odlične pilote... Zašto bih dozvolio da dođu avioni i piloti iz drugih zemalja", kazao je Lukašenko.

BBC je podsjetio da su u nedjelju u Minsku održani protesti aktivista opozicije zbog navodnih planova Rusije da u Bjelorusiji uspostavi vojnu bazu, koji tvrde da će se time ova bivša sovjetska republika pretvoriti u vazala Kremlja.

Demonstranti smatraju da bi takva baza dodatno pojačala napetosti u regionu i onemogućiti Bjelorusiji da zadrži neutralnost između Rusije i Zapada.

Bjelorusija se graniči sa Rusijom, Ukrajinom i tri članice EU i NATO - Litvanijom, Letonijom i Poljskom.

Protesti su održani nedjelju dana uoči predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će Lukašenko osvojiti peti mandat.

Njegovi protivkandidati na izborima biće lideri dvije provladine stranke i jedan malo poznati aktivista opozicije, naveo je AP.