Osnovci sa Kosova borave na Žabljaku

Šibalić kaže da je nakon tri godine uspio da upriliči boravak djece iz Kosova i Metohije

59 pregleda1 komentar(a)
osnovci sa Kosova, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
04.09.2015. 13:37h

Po dvadeset OŠ Janko Jovićević“ iz Goreždevca kod Peći i OŠ „Radoš Tošić“ iz prvog povratničkog sela Osojina kod Istoka, od četvrtka do kraja ovog vikenda boraviće na durmitorskom području.

U petak su zajedno sa žabljačkim vršnjacima imali sportske aktivnosti, u subotu, takođe zajedno sa žabljačkom djecom, nastupiće u folkloru, raftingovaće Tarom, posjetiti manastir u Pivi i brodom ploviti po Pivskom jezeru.

"Došli smo u organizaciji manastira Visoki Dečani. Uz njih smo nas četiri nastavnika i otac Kirilo iz manastira Visoki Dečani. Posjeta je tipa ekskurzije. Odlično nam je u svakom pogledu. Srdačno smo dočekani. Djeca se druže sa vršnjacima, upoznavaju sa gradom i istorijom ovog kraja. U etno kampu Gorana Šibalića imamo svega što poželimo", kažu Milan Jandžiković nastavnik iz Goraždevca i njegova koleginica Sonja Vuković iz Osojina, sela koje je brojalo oko 2.000 stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti a sada oko 400, gdje se nakon povratničkog statusa organizovao školski proces, 2002. godine u kontejneru sa šest učenika a sada, nakon renoviranja škole, nastavu pohađa tridesetak osnovaca.

Njihov domaćin na Žabljaku Goran Šibalić kaže da je nakon tri godine uspio da upriliči boravak djece iz Kosova i Metohije.

"Upornost mi se isplatila a plod je moje komunikacije sa episkopom Raško prizrenskim Teodosijem Šibalićem čije je porijeklo sa ovogo prostora. Nastojimo da im boravak učinimo što prijatnijim. Sve je apsolutno besplatno a meni je srce puno što sam doprinio da ovoj djeci bude lijepo", kaže Šibalić.