Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a

0 komentar(a)
MANS (Novina)
17.08.2015. 07:51h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

Reagovanje na tekst “Nepristrasni koliko i ozbiljni” objavljenog u Pobjedi od 21. jula 2014. godine

Podgorica, 21. jul 2014. godine

Molimo vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite sljedeće reagovanje na gorepomenuti novinski tekst. Pobjeda nastavlja sa pokušajem da, objavljivanjem neistina i insinuacija, opere od odgovornosti predstavnike izvršne vlasti i funkcionere DPS-a koji su koristili javne fondove i proces zapošljavanja za kupovinu glasova za potrebe svoje partije. Tako, ovaj put, Pobjeda iznosi brutalne neistine kako je MANS prekršio principe Globalne mreže za domaće nadgledanje izbora (GNDEM), zato što je prema onome što nam Pobjeda “stavlja na teret” naša organizacija ukazivala na izborne neregularnosti čiji su vinovnici bili predstavnici partije koja kontroliše ovaj dnevni list.

MANS je još u oktobru 2013. godine potpisao Deklaraciju o globalnim principima za praćenje izbora koja je ključni dokument za organizacije okupljene oko GNDEM-a i do sada je u svom radu ispoštovao svaki od tih principa. Tako, upravo Deklaracija na koju se Pobjeda nemušto poziva, podvlači da organizacije koje posmatraju izbore treba da obezbijede da izbori budu slobodno izražena volja građana i da to pravo građana ni na koji način ne smije biti ugroženo od strane bilo kojeg subjekta. To je i razlog zbog kojeg je MANS mjesecima istraživao, dokumentovao i objavljivao slučajeve zloupotrebe državnih sredstava i javnih ovlašćenja koje su za cilj imale kupovinu glasova za potrebe partije na vlasti.

Takođe, MANS je mjesecima istraživao i objavljivao slučajeve pritisaka i ucjena na birače, kojima se pokušala nametnuti obaveza da glasaju za partiju na vlasti, čime je brutalno kršeno pravo građana da slobodno biraju. Jednako tako, MANS je pokušao da otkrije i prijavi sve slučajeve kupovine ličnih karata koje su vršili aktivisti DPS-a, a koje su za cilj imale da se građani koji glasaju za druge političke opcije spriječe da izađu na izbore i slobodno zaokruže onoga koga žele. Ipak, Pobjeda kao javno glasilo u vlasništvu svih crnogorskih građana, ni na koji način se nije bavila javnim interesom tih istih građana, odnosno nije ni pokušala da objektivnim pisanjem doprinese da se stvore uslovi da izbori budu fer i demokratski, lišeni svih zloupotreba od strane partije na vlasti, već je funkcionere te partije pokušavala da opere od odgovornosti svaki put kada bismo ih uhvatili u nekom kršenju zakona.

Takođe, pomenuta Deklaracija propisuje i obavezu saradnje sa organima za spovođenje izbora, što je MANS činio tokom cijelog procesa, iako su ove institucije jednako kao i Pobjeda, pod jasnom kontrolom partije na vlasti bile lišene svake objektivnosti i profesionalnog ponašanja. MANS je ispratio sve sjednice organa za sprovođenje izbora i podnio prigovore za svaku nepravilnost koju su naši posmatrači uočili na dan izbora. Upravo su zbog toga naši hrabri posmatrači bili maltretirani na više biračkih mjesta, jer nisu htjeli sa zažmure na uočene zloupotrebe.

Tako je, član opštinske izborne komisije u Podgorici i njen glavni administrator Žaljko Vuković fizički napao našu posmatračicu, ali Pobjeda o tome nije prenijela ni slovo, i pored činjenice da upravo Deklaracija o kojoj Pobjeda piše u današnjem broju poziva vlasti da stvore demokratske uslove za praćenje izbora. Na kraju, metodologija za praćenje izbora koju Pobjeda u današnjem tekstu komentariše a čija su načela obuhvaćena Deklaracijom je ona ista metodologija koju je i MANS koristio prilikom praćenja lokalnih izbora ali i ona ista metodologija koju druge organizacije koriste za praćenje izbora u svojim zemljama.

Jedina razlika se ogleda u tome da je u razvijenim demokratskim zemljama apsolutno nedopustivo ono od čega je DPS u Crnoj Gori napravio standard, a to je da na biračkim mjestima neko vodi paralelnu evidenciju, da funkcioneri partije na vlasti fizički napadaju posmatrače, da se na izborni dan kupuju glasovi, da se krši tajnost glasanja i drugo, pa zato u tim zemljama tokom izbornog dana nema ni približno istog broja prigovora kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori.

Ipak, Pobjeda je, kao i organi za sprovođenje izbora, odlučila da zažmuri na sve nezakonitosti koje su mahom činili predstavnici njihove partije, i da se poput pravog partijskog biltena bavi pranjem biografija onih funkcionera koji su kršili zakone i urušavali povjerenje u izborni proces, umjesto da se bavi pravom ogromnog broja građana da slobodno biraju, koje je bilo brutalno ugroženo od strane ovih pojedinaca.

Vuk Maraš, Direktor Monitoring programa