Potpisan protokol o saradnji Ministarstava prosvjete Crne Gore i Slovenije

Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja potpisali su sekretar Ministarstva prosvjete Crne Gore, Slobodan Filipović i ambasador Slovenije u Podgorici, Vladimir Gasparič u ime Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta te države

60 pregleda0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete Slovenje i Crne Gore, Foto: Gov.me
06.08.2015. 17:47h

Ministarstva prosvjete Crne Gore i Slovenije potpisali su Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja koji omogućava razmjenjivanje po 18 mjesečnih stipendija godišnje za usavršavanje na ustanovama visokog obrazovanja.

Kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja potpisali su sekretar Ministarstva prosvjete Crne Gore, Slobodan Filipović i ambasador Slovenije u Podgorici, Vladimir Gasparič u ime Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta te države.

“Protokolom su države dogovorile međusobnu saradnju u oblasti, srednjeg, višeg i visokog obrazovanja, kao i neposrednu saradnju i kontakte između institucija obrazovanja, univerziteta i ustanova visokog obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, učenici, crnogorski državljani koji žive u Sloveniji, imaće pravo da se pripremaju za osnovnu školu, da pohađaju osnovne, srednje, visoke stručne škole pod istim uslovima kao i državljani Slovenije, i obrnuto.

“U pogledu plaćanja školarine za višu školu, postdiplomske i doktorske studije primjenjivaće se jednaka mjerila koja važe za domaće studente”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako se dodaje, potpisnici će godišnje razmjenjivati po 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na ustanovama visokog obrazovanja u pojedinačnom trajanju od tri do šest mjeseci za kandidate starosti do 26 godina.

“Posebno će se podržavati međusobna saradnja u oblasti visokog obrazovanja u okviru multilateralnih programa Evropske unije i regionalnog programa CEEPUS”, zaključuje se u saopštenju.