Prijete nam ekstremne temperature: Za vikend preko 40 stepeni

Temperature će u gotovo svim gradovima biti tropskog karaktera, a najviše će biti na području Podgorice i Danilovgrada

60 pregleda21 komentar(a)
vrućine, odgorica, Foto: Luka Zeković
17.07.2015. 17:21h

Crnoj Gori od danas prijeti opasnost od ekstremno visokih temperatura, koje će za vikend dostizati i prelaziti 40. stepen Celzijusa.

Meteorolog Branko Micev saopštio je “Vijestima” da je državna meteorološka služba izdala crveni meteo alarm za područje cijele Crne Gore, istakavši da će temperature biti ekstremno visoke i tokom sljedeće sedmice.

Prema riječima Miceva, temperature će u gotovo svim gradovima biti tropskog karaktera, a najviše će biti na području Podgorice i Danilovgrada.

Micev je kazao da su ekstremno visoke temperature u prošlosti imale za posljedicu i smrtne slučajeve, podsjetivši da je 2003. godine u državama Evrope veliki broj ljudi umro od dejstva toplotnog udara.

On je istakao da su crveni meteo alarm izdale i države u regionu, te da taj integralni sistem funkcioniše u ovkiru Evropske mreže državnih meteoroloških službi (EUMET.NET).

Prema podacima sa sajta Hidrometeorološkog zavoda, temperatura u Glavnom gradu danas u 15 časova je iznosila 39 stepeni.

U subotu do 40

U Crnoj Gori će u subotu biti sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

U planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajna poslijepodnevna nestabilnost. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 27, najviša dnevna od 30 do 40 stepeni.