Djeca umiru zbog suše u Sjevernoj Koreji

U Sjevernoj Koreji vlada, kako su je prošlog mjeseca opisali tamošnji državni mediji, "najgora suša u posljednjih 100 godina", koja je najviše pogodila upravo područja na kojima se uzgaja pirinač

0 komentar(a)
Sjeverna Koreja suša, Foto: Beta/AP
09.07.2015. 11:05h

Potrebne su hitne mjere za ublažavanje posljedica suše u Sjevernoj Koreji, kako bi se spriječila smrt djece već ionako oslabljene široko rasprostranjenom neuhranjenošću u toj zemlji, upozorio je danas UNICEF.

"Situacija je urgentna. Ali ako djelujemo sada, tako što ćemo im obezbijediti prijeko potrebnu ekspertizu i raspodjelu hrane, moći ćemo da spasimo živote ljudi", izjavio je regionalni direktor UNICEF-a za istočnu Aziju Danijel Tul, a prenijela agencija AFP.

"Ako pomoć odgodimo dok ne bude izvjesno da je žetva u Sjevernoj Koreji propala, možda će biti prekasno da bi se spasili životi najranjivije djece", upozorio je on.

U Sjevernoj Koreji vlada, kako su je prošlog mjeseca opisali tamošnji državni mediji, "najgora suša u posljednjih 100 godina", koja je najviše pogodila upravo područja na kojima se uzgaja pirinač.

UNICEF je saopštio da su se njihovi radnici nedavno sastali sa lokalnim zvaničnicima sektora zdravstva u područjima pogođenim sušom, koji su potvrdili da je zabilježen značajan rast slučajeva dijareje kod djece.

"Manjak padavina negativno utiče na pristup čistoj vodi i na higijenu uopšte, čime se dovode u opasnost životi djece", rekao je Tul.

Istraživanje iz 2012. je pokazalo da jedna četvrtina djece u Severnoj Koreji ima simptome hronične neuhranjenosti.