MANS bez obrazloženja izbacili iz poglavlja 23

Vlada nije dozvolila Vanji Ćalović Marković da bude članica Radne grupe

9 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
12.10.2018. 14:35h

Vlada Crne Gore donijela je odluku o formiranju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava, i bez obrazloženja nije dozvolila direktorki Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanji Ćalović Marković da bude članica te radne grupe.

MANS je ranije imao predstavnika u istoj takvoj radnoj grupi, a Vlada im je dozvolila da kolegu zamijene drugim. Kada su tražili da se zamjeni predstavnik, Vlada ih je, kako navode iz te nevladine organizacije, prosto izbrisala iz tog tijela.

“U prvoj radnoj grupi imali smo svog predstavnika, kasnije smo tražili da svog predstavnika zamijenimo, što je Vlada dopustila, ali, tek, nakon pritiska javnosti. Kada smo tražili da umjesto našeg drugog predstavnika u Radnu grupu uđe Ćalović Marković od Vlade nismo dobili nikakvo obrazloženje, već smo ostali bez mjesta u tom tijelu”, kazali su “Vijestima” iz MANS-a.

Odluka o formiranju nove Radne grupe za poglavlje 23 objavljena je u “Službenom listu” Crne Gore od 9. oktobra, a donijeta je na 26. jula ove godine i potpisao je predsjednik Vlade Duško Marković.

MANS u tom periodu nije dobio nikakvo obrazloženje, a o odluci su, kako tvrde, saznali iz “Službenog lista”.