Obilježen dan OŠ "Ratko Žarić"

Direktor škole Vlastimir Medojević podsjetio je na istorijat škole koja je naslednik nekadašnje Narodne osnovne škole osnovane 1878. godine

550 pregleda0 komentar(a)
04.06.2015. 13:06h

Osnovno škola „Ratko Žarić“ iz Nikšića obilježila je 65.godina veoma uspješnog rada. Izviđači su položili cvijeća ispred biste narodnog heroja čije ime škola nosi, a učenici i nastavnici su pripremili prigodan programom.

Direktor škole Vlastimir Medojević podsjetio je na istorijat škole koja je naslednik nekadašnje Narodne osnovne škole osnovane 1878. godine.

„Podjelom Narodne osnovne škole formirane su Prva i Druga osnovna škola. Prvi časovi u Drugoj osmogodišnjoj osnovnoj školi, koja je počela rad sa 16 odjeljenja i 740 učenika, održani su 1950.godine“, kazao je Medojević.

Devet godina kasnije Druga osmogodišnja škola dobija naziv Ratko Žarić. Škola je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja od kojih su najznačajnije „Oktoih”, „18. septembar”, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Zlatna plaketa Narodne tehnike, Povelja i zlatna plaketa pokreta „Nauka mladima“ kao i pedesetak drugih nagrada i priznanja i preko 400 raznih diploma.

„Ono što je najveće bogatstvo škole i što joj donosi ugled u gradu i šire jeste marljiv i uporan rad učenika i njihovih nastavnika. Praktično ne postoji nijedna nagrada ili priznanje koje škola ne posjeduje. Bivši učenici škole su istaknuti naučni radnici, vrhunski sportisti i gledni građani. Ova škola je intelektualno i kuturno jezgro grada i centar značajnih zbivanja”, istakao je Medojević.

Dan škole bio je prilika da i 21 učenik, od njih 89 koliko je završilo deveti razred, dobije diplomu „Luča“. Samo za petice tokom devetogodišnjeg školovanja znali su Kristina i Časlav Bakić, Dušan Krivokapić, Snežana Milenković, Nikola Nikić, Tijana Radović, Luka Bulatović, Andrijana Dačević, Milica Janjić, Maja Medojević, Ognjen Barović, Luka Vulanović, Konstantin Drašković, Milena i Milica Kujundžić, Aleksandar Marojević, Tijana Miljanić, Anica i Tijana Pićurić, Nina Raičević i Ivan Tošković.

„Ispraćamo jednu izuzetnu generaciju polumaturanata koji su svojim ponašanjem u školi kao i na polumaturskoj ekskurziji, i marljivim učenjem kroz devetogodišnje školovanje, očuvali ugled i dostojanstvo naše škole. To je generacija sa ogromnom energijom koju krasi ljepota, pamet i mladost”, istakao je direktor.

Učenici pomenute škole su na brojnim državnim takmičenjima postigli značajne rezultate poput Tijane Radović koja je osvojila prvu nagradu iz fizike na Olimpijadi znanja i prva mjesta u fudbalu i košarci na 33-im školskim sportskim igrama.

Svečanosti povodom jubileja škole prisustvovale su mnoge zvanice, među kojima i penzionisani nastavnici koji su svojim radom umnogome doprinijeli da škola stekne ugled kakav ima.

Galerija

Ratko Žarić FOTO: Svetlana Mandić
Ratko Žarić FOTO: Svetlana Mandić
Ratko Žarić FOTO: Svetlana Mandić