Marković: Mali su mali, Rusija i NATO će dogovoriti hoće li CG dobiti poziv

Marković je prije predavanja kazao da će se potruditi da studentima predstavi mane i kako je naveo, eventualne prednosti članstva u Alijansi, naglašavajući da je građanima dostupna samo jedna strana koja se zalaže za članstvo u Alijansi

10 komentar(a)
Crna Gora, NATO
29.05.2015. 11:15h

Odluka da li će Crna Gora biti pozvana za članstvo u NATO-u do kraja godine zavisi od dogovora članica Alijanse i Rusije, smatra profesor Savo Marković.

On je danas održao predavanje studentima u okviru debatnog takmičenja “Ovaj dom smatra da je snaga argumenta jedina valdidna”, čiji je cilj, kako su kazali organizatori, edukacija mladih o evropskim i evroatlanstskim integracijama.

Marković je prije predavanja kazao da će se potruditi da studentima predstavi mane i kako je naveo, eventualne prednosti članstva u Alijansi, naglašavajući da je građanima dostupna samo jedna strana koja se zalaže za članstvo u Alijansi.

Na pitanje da li će Crna Gora dobiti poziv za članstvo do kraja godine, Marković je odgovorio da smatra da to zavisi od dogovora članica Alijanse i NATO-a.

“Mislim da je to opet u okviru dogovora Rusije i NATO-a. Ako je dogovor da Crna Gora ne bude primljena, neće biti primljena a ako je dogovor da bude, biće primljena”, rekao je Marković agenciji MINA.

Treba, kako je naveo, biti trezven. “Na ovim prostorima nikada ništa krupno nije zavisilo od malih država, niti od nas”.

Prema njegovim riječima, geopolitika je i u ovom slučaju ključna.

“Tako je bilo od Berlinskog kongresa, u Versju, pa i u Jajcu. Mali su mali”, kazao je Marković, koji je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran.

On je naglasio da se proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u moraju razdvojiti jer nijesu u potpunosti kompatibilni.

Političari, kako je naveo, namjerno zanemaruju suštinu.

Marković je ukazao na primjere država koje su članice NATO-a a nijesu EU, “nijesu čak ni na vratima, nijesu ni u predvorju EU”.

On je rekao da će studentima govoriti o manama i, eventualnim, prednostima NATO-a, naglašavajući da akademska omladina, i svi građani Crne Gore, treba da imaju jednak pristup na informacije o obije strane.

Trebalo bi, kako je naveo Marković, da imaju jednak tretman i pristup sredstvima javnog informisanja, kako bi, na osnovu toga, samostalno, bez pritisaka i favorizovanja bilo koje opcije sami odlučili.

To je, kako je ukazao, važno jer se radi o odluci koja ima sudbonosne posljedice za Crnu Goru i, kako je naveo, ove prostore uopšte.

“Primijećeno je da je u državnim medijima uređivačka politika takva da se favorizuje jedna opcija- opcija za NATO, ona se favorizuje nekritički i neukusno, čak i agresivno”, objasnio je Marković.

Marković je podsjetio da je više od polovine građana, ako se, kako je naveo, može vjerovati istraživanjima, protiv NATO-a. “Vlada tu mora da ima refleksivan stav”.

Prema njegovim riječima, ako je Vlada obezbijedila novac za kampanju za članstvo, trebalo je isti iznos da obezbijedi i za kampanju protiv, uprkos tome što je članstvo spoljnopolitički prioritet.

Pitanje koje se otvara, kako je naveo, je da li Crna Gora ima samostalnu politiku ili je to politika EU i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mi romantičarski pristupamo tim savezima”, poručio je on, pitajući da li je Alijansa apstrakcija ili organizacija koja podrazumijeva članice i sve ljudske i vojne efektive.

“Odluka je teška i treba da budu dostupne svima na jednak način i dobre i loše strane”, rekao je Marković.

Govoreći o ključnim manama članstva u Alijansi, Marković je naveo da se Crna Gora samim članstvom svrstava na jednu stranu.

“Onda smo, u slučaju eventualnog rata, protivnici svima onima koji nijesu u NATO-u. Ako bi, ne daj Bože, došlo do sukoba, do onog globalnog sukoba neće doći, ali nekog užih razmjera bi moglo da dođe, onda bi mi u strategijskom smislu postajemo legitimn cilj”, rekao je Marković.

On je ukazao na to da Crna Gora, kako je rečeno iz Vlade, nema otvorenih i spornih pitanja sa susjedima.

Marković je podsjetio da sve države članice koje okružuju Crnu Goru, izuzev Srbije, jesu članice ili teže članstvu u Alijansi.

“Srbija nas neće napasti. Ako je NATO-u stvarno stalo do očuvanja mira, a mislim da nije, onda može da kaže i Albaniji i Hrvatskoj dalje ruke od Crne Gore”, objasnio je Marković.

On je ocijenio da je u slučaju NATO članstva, politika ispred “nekih drugih racionlalnih razloga”.

“Mislim da je neutralnost sasvim dovoljna za Crnu Goru, pogledajte Švjcarsku, Austriju i neke druge države”, rekao je Marković.

Upitan da li se Crna Gora može porediti sa tim neutralnim državama i da li ona ima kapaciteta sa neutralnost, Marković je kazao da se ne može porediti, naglašavajući da Crna Gora nema neprijatelja.

“Zašto ne bi mogli dostići neutralnost? Ako imamo neke prijetnje, onda i Vlada to prikriva. Vlada je rekla da nemamo spornih pitanja sa susjedima, a ratovi se vode zbog granica, zbog teritorija”, rekao je Marković.

Ivana Maraš sa Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran kazala je da je cilj takmičenja u debati, koje organizuju ta obrazovna institucija sa Fakultetom za državne i evropske stuije, studentskim parlamentima Univerziteta Crne Gore, Mediteran, Udruženjem studenata Univerziteta Donja Gorica, Alumni klubom Škole retorike i Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO-u, prije svega edukacija studenata.

“Cilj takmičenja je edukacija”, rekla je Maraš.

Prema njenim riječima, za debatu se prijavilo 16 ekipa, a takmičenje će biti održano naredne sedmice.

Komunikacioni tim je, kako je navela Maraš, obezbijedio put u Brisel za pobjedničku ekipu.