Sjeverna Koreja otkazala poziv Ban Ki Munu

Sjeverna Koreja nije objasnila zašto je otkazala Banov dolazak, rekao je on jutros na jednom skupu u Seulu

0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
20.05.2015. 08:16h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je rekao da mu je Sjeverna Koreja otkazala poziv da posjeti industrijsku zonu Kesong, poslednju tačku saradnje sa Južnom Korejom.

Ban je prvobitno za četvrtak najavio posjetu Kesongu koji je gotovo na samoj teško utvrđenoj granici između dvije Koreje. Namjera mu je bila da pomogne unaprjeđivanje veza dvije zemlje koje zajednički upravljaju tom industrijskom zonom, a čiji su zategnuti odnosi poslednjih sedmica pogoršani.

Da je otišao, Ban bi bio prvi šef UN koji je posjetio zonu Kesong, otvorenu 2004. godine, i prvi šef UN koji je posjetio Sjevernu Koreju još od 1993. godine, kada je tamo bio Butros Butros Gali.

Sjeverna Koreja nije objasnila zašto je otkazala Banov dolazak, rekao je on jutros na jednom skupu u Seulu.

Analitičari procjenjuju da Banov dolazak ne bi donio nekakav krupan pomak u odnosima dvije Koreje, a neki kažu i da je Pjongjang otkazao poziv u poslednji čas jer nije bilo izvesno da će izvući opipljiviju korist iz posjete.

"Ova odluka Pjongjanga je za duboko žaljenje", rekao je Ban, dodavši da neće štedjeti truda da podstakne Sjevernu Koreju da zajedno s međunarodnom zajednicom radi na izgradnji mira i stabilnosti na Korejskom polustrvu i šire.

Odnosi dvije Koreje su zategnuti zbog toga što Sjeverna Koreja testira balističke projektila i druga oružja, što jug smatra provokacijom.

Sjeverna Koreja ponekad poziva političare visokog profila, kao što je bivši američki predsjednik Džimi Karter, da dođu u posjetu, očekujući njihovo posredovanje u njenim sporovima s drugim zemljama.

Sjeverna Koreja je kritikovana zbog kršenja ljudskih prava i razvijanje nuklearnog oružja koje bi moglo da dosegne i kontinentalni deo teritorije SAD.