Nova tranša od 1,7 milijardi dolara Ukrajini

U Kijevu očekuju da u ovoj godini ukupno dobiju deset milijardi dolara

0 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
13.05.2015. 06:48h

Međunarodni monetarni fond (MMF) trebalo bi Kijevu da u narednom periodu isplati tranšu finansijske pomoći od 1,7 milijardi dolara.

Ministar finansija Ukrajine, Natalie Jaresko, rekla je da misija MMF-a prema planu počinje sa radom u Kijevu, gdje u naredne tri ili četiri sedmice treba da provjeri da li Ukrajina ispunjava uslove potrebne za nastavak programa makro-finansijske pomoći.

Ona je ocijenila da je Ukrajina već ispunila dio zadataka neophodnih da bi dobila novu tranšu, a da je drugi dio u procesu implementacije, prenosi B92.

"Pored reprograma duga, Kijev treba da usvoji veliki broj zakona, posebno, da se poboljša sposobnost Naftogas Ukrajine za naplatu potraživanja", navela je Jaresko.

Program finansijske pomoći Ukrajini odobrio je Odbora direktora MMF-a 11. marta i on predviđa dodjelu 17,5 milijardi dolara kredita, u okviru četvorogodišnjeg paketa pomoći vrijednog 40 milijardi dolara.

Ukrajina je sredinom marta dobila prvu tranšu od MMF-a od pet milijardi dolara. U Kijevu očekuju da u ovoj godini ukupno dobiju deset milijardi dolara.