MMF: Ekonomska kriza u Rusiji će uticati na susjedne zemlje

MMF koji učestvuje u planu finansijskog spašavanja Ukrajine, nada se privrednom rastu od najmanje dva odsto u toj državi

0 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
14.04.2015. 16:21h

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocjenio je danas u Vašingtonu da će ekonomska kriza koja pogadja Rusiju negativno uticati na njene susjedne zemlje iz bivšeg Sovjetskog saveza.

Posle privrednog rasta od 0,6 odsto u Rusiji 2014. godine, MMF predviđa pad bruto društvenog proizvoda (BDP) Rusije 2015. godine za 3,8 odsto i za 1,1 odsto 2016.

MMF je naveo da je loša privredna prognoza za Rusiju posledica naglog pada rublje u decembru, pada cijene nafte i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize.

Pad rublje je doveo do inflacije i pada kupovne moći građana, dok je radikalno povećanje kamatnih stopa ruske centralne banke doveo do usporavanja privrednih aktivnosti.

MMF u svom izvještaju navodi da će bivše sovjetske zemlje zbog toga ući u recesiju 2015. godine.

Ukrajina, dodao je MMF, trpi posledice oružanog konflikta na istoku i registrovaće pad BDP-a za 5,5 odsto 2015. i imaće inflaciju od 33,5 odsto.

MMF koji učestvuje u planu finansijskog spašavanja Ukrajine, nada se privrednom rastu od najmanje dva odsto u toj državi.