Lazović umjesto Mijovića?

Više izvora potvrdilo da će za novog direktora biti izabran Lazović, aktuelni predsjednik Odbora direktora KCCG

189 pregleda22 komentar(a)
Ranko Lazović, Foto: Vijesti
07.04.2015. 05:26h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Milan Mijović podnio je juče ostavku, tri mjeseca prije isteka mandata.

Više izvora “Vijesti”, iz Vlade, KCCG i DPS-a, nezvanično je potvrdilo da će novi direktor navodno biti hirurg Ranko Lazović, aktuelni predsjednik Odbora direktora. Izvor blizak Lazoviću, međutim, saopštio je da o tome sa njim niko još nije razgovarao.

Mijović je saopštio “Vijestima” da je “zahtjev za prijevremeni završetak mandata” podnio novom ministru zdravlja Budimiru Šegrtu, istakavši da je to učinio “iz ličnih razloga”. Tvrdi da niko nije vršio pritisak na njega da ode.

Mijović je ocijenio da je zahtjev podnio jer su završeni svi projekti planirani za vrijeme četvorogodišnjeg mandata. Smatra i da je “u redu” da novi ministar formira svoj tim. On je rekao da će obavljati funkciju do izbora novog direktora.

Iz Ministarstva zdravlja juče nijesu odgovorili “Vijestima” da li su započeli postupak za izbor novog direktora KCCG i ko će naslijediti Mijovića.

Šegrt je za ministra zdravlja izabran prošlog mjeseca, nakon što je njegov prethodnik Miodrag Bobo Radunović u novembru prošle godine podnio ostavku iz “moralnih razloga”, a tada se u Vladi šuškalo da će i Mijović biti smijenjen.

Radunović je to učinio nakon infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna i preminula. On je tada rekao da je zakazao sistem na čijem je čelu, tvrdeći da su Opšta bolnica Bijelo Polje, ali i KCCG, u koji su bebe upućene na liječenje, po zakonu bili dužni da prijave infekciju.

Mijović je, međutim, tvrdio da nijesu bili obavezni da to učine i da nema osnova za odgovornost bilo koga u KCCG.

On je od 2003. do 2005. bio je savjetnik ministra zdravlja, a naredne četiri godine predsjednik Odbora direktora KCCG. Prije nego je postao direktor KCCG, bio je načelnik Odjeljenja za grudnu hirugriju.

Od januara ove godine obavlja funkciju koordinatora Centra za kardiohirurgiju, a saradnik je u nastavi na Medicinskom fakultetu.

Sve direktore bolnica i domova zdravlja ubuduće imenuje Vlada

“Vijesti” su nedavno objavile da su odborima direktora u većini domova zdravlja, kao i u bolnicama na Cetinju i u Kotoru, odavno istekli četvorogodišnji mandati.

Iz Ministartsva zdravlja tada su kazali da su pokrenuli inicijativu za donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će biti jasno definisane procedure izbora direktora zdravstvenih ustanova i upravnih odbora: “Odmah po stupanju na snagu novog zakona krenuće se u tu proceduru”.

Izmjenama zakona predviđeno je da zdravstveni centri objedinjavaju više nivoa zdravstvene zaštite, a da odbor direktora nije obavezan organ zdravstvene ustanove, osim u Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i ostalim referentnim ustanovama.

Takođe, sve direktore bolnica i domova zdravlja u tom slučaju imenovala bi Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja, a ne kao po važećem zakonu odbor direktora. Zakon iz 2010. nalaže da direktora zdravstvene ustanove bira odbor direktora na osnovu konkursa i podnesenog programa i da ministar daje saglasnost.