“Moj krevet” izložen u londonskoj galeriji Tejt

"Moj krevet" je prodat prošle godine na aukciji za 2,54 miliona funti (3,5 miliona eura) jednom njemačkom industrijalcu koji je instalaciju pozajmio Tejtu na najmanje 10 godina

3 komentar(a)
30.03.2015. 14:56h

Najpoznatiji nesređeni krevet na svijetu izložen je u Tejt modern galeriji 15 godina pošto je uskomešao svijet umjetnosti.

"Moj krevet" umjetnice Trejsi Emin predstavljen je u londonskoj galeriji s neurednim čaršavima, praznim flašama votke, opušcima cigareta i iskorišćenim kondomima.

Emin, koja je stvorila to djelo poslije raskida veze, plakala je danas dok se slikala pored svog kreveta. Ona je rekla da se u njenom životu mnogo toga promijenilo i da sada svaki dan namješta krevet.

"Moj krevet" je prodat prošle godine na aukciji za 2,54 miliona funti (3,5 miliona eura) jednom njemačkom industrijalcu koji je instalaciju pozajmio Tejtu na najmanje 10 godina.

To djelo iz 1999. jedno je od najznačajnih radova pokreta Mladi britanski umetnici (Young British Artist) koji je potresao umjetnički svijet 90-ih godina prošlog vijeka

Galerija