Vakcine stižu u domove zdravlja

Vakcina protiv tuberkuloze (BCG), koje primaju bebe nakon rođenja, mjesecima je falilo u zdravstvenim ustanovama

68 pregleda3 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Savo Prelević
26.03.2015. 09:39h

Manja količina vakcina protiv malih boginja, zaušaka i crvenke stići će danas u “Montefarm” i odmah biti isporučene zdravstvenim ustanovama.

To su saopštili iz "Montefarma", istakavši da je prije dva dana stigla i isporuka BCG (be-se-že) vakcina, koje su poslate zdravstvenim ustanovama u Podgorici i Nikšiću, dok je u ostalim opštinama distribucija u toku.

Tvrde da su dobili i vakcine protiv difterije i tetanusa za djecu do sedam godina i srednjoškolce, koje su proslijedili ustanovama. Vakcina protiv tuberkuloze (BCG) , koje primaju bebe po rođenju, falilo je u zdravstvenim ustanovama mjesecima.

Iz "Montafarma" su naglasili da trenutno nedostaje Pentaxim (petovalentna vakcina koja se djeci daje kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dječje paralize) i da treba da stigne u prvoj polovini aprila.

U Crnoj Gori zakonom je obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka i crvenke, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Predviđena je i novčana kazna od 500 eura za roditelje koji ne vakcinišu djecu protiv 10 zaraznih bolesti.

Dobili i lijek za epilepsiju, nije ga odavno bilo

Kako je najavljeno iz “Montefarma” danas će dobiti i “tegretol” koji se koristi u liječenju epilepsije.

Tvrde da će odmah biti isporučen apotekama u Podgorici, a narednih dana i u drugim gradovima.

Čitalac koji se juče obratio “Vijestima” tvrdi da “tegretola” nema mjesecima i da je postala agonija obezbijediti lijek koji je neophodan za normalan život.

Iz “Montefarma” su potvrdili da proizvođač nije imao ovaj lijek od decembra, ali da su imali zamjenu.