Nikšić i poljski Lublin potpisali sporazum o saradnji

"Ponudićemo da u auto bazi montiramo poljske traktore koji se proizvode u Lublinu i to bi za nas bio veoma značajan projekat”, kazao je Grbović

87 pregleda0 komentar(a)
Krištof Žuk, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
25.03.2015. 08:05h

Predsjednici Nikšića i poljskog grada Lublin, Veselin Grbović i Krištof Žuk, potpisali su sporazum o saradnji, a montaža traktora mogla bi da bude prvi vid konkretne saradnje.

"Ponudićemo da u auto bazi montiramo poljske traktore koji se proizvode u Lublinu i to bi za nas bio veoma značajan projekat”, kazao je Grbović, a njegov poljski kolega izrazio zainteresovanost da se pomenuta saradnja i realizuje.

Zato je u poljskoj delegaciji bio i predstavnik kompanije “Ursus” koja se bavi proizvodnjom traktora i drugih poljoprivrednih mašina kako bi procijenio mogućnost eventualne saradnje.

Prema riječima Žuka opština Lublin je do sada potpisala 30 sporazuma sa različitim gradovima, sa Novim Sadom i Temišvarom je ostvarane veoma dobra saradnja na kulturnom polju i nada se da će i saradnja sa gradom podno Trebjese biti plodotvorna.

"Sličnost između stanovnika Nikšića, Podgorice i Lublina je jako velika tako da možemo da razmijenimo iskustva na kulturnom polju, a nadam se da ćemo u budućnosti unaprijediti i saradnju na sportskom planu. Istovremeno želimo da razvijamo i turizam i ekonomiju. Ljudi iz Lublina vole da posjete Crnu Goru zbog turističkih atrakcija koje pruža”, istakao je Žuk.

Potpisani sporazum, kazao je Grbović, samo je nastavak razgovora započetih u decembru prošle godine kada je Nikšić posjetila delegacija Poljske predvođena ministrom poljoprivrede Marekom Savicki, koji je tokom trodnevnog boravka u Crnoj Gori, na poziv ministra Petra Ivanovića, obišao najveću farmu krava vlasnika Alekse Kostića iz nikšićke Župe i kompaniju MI „Goranović“.

Krajem maja delegacija iz Nikšića trebalo bi da posjeti Lublin.