Snaga i moć pisane riječi

Tokom trodnevne manifestacije planiran je raznovrstan program. Prof. Mihailo Perošević je juče vodio radionicu koja ima za cilj da učenike upozna sa radom biblioteke, a prof. dr Vesna Vukićević Janković je imala predavanje na temu afirmisanja Montenegristike sa osvrtom na stvaralaštvo Petra II Petrovića Njegoša

100 pregleda0 komentar(a)
Narodna biblioteka Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
26.09.2018. 07:55h

U okviru Dana evropske baštine, Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Nikšića od 25. do 27. septembra realizuje projekat “Snaga i moć pisane riječi”, u saradnji sa Ministarstvom kulture. Direktorica biblioteke, Renata Bulajić, kazala je da je cilj ovogodišnjih manifestacija, koju realizuje 50 evropskih država, promocija tradicije, kulture i običaja koji su različiti za svaku zemlju, ali i povezati se onim što je svima zajedničko - kulturom.

Bulajić je istakla da je cilj uključiti što više djece, a učestvuje njih oko 200. Posebne tematske cjeline, tokom manifestacije ”Snaga i moć pisane riječi”, posvećene su Njegošu i Egziperiju, piscima koji i pored tolike raznolikosti, kako reče Bulajić, imaju i veliku sličnost.

“’Gorski vijenac’ i ‘Mali princ’ su dva kultna djela. Radionica posvećena Njegošu ima naziv ‘Oči zbore što im srce veli’, a ona posvećena ‘Malom princu’ se zove ‘Čovjek samo srcem dobro vidi’, što dovoljno govori o njihovoj povezanosti. Željeli smo da djeci na prijemčiviji način predstavimo ova djela i da u rad radionica budu uključeni svi koji žele da o tome uče”, kazala je ona.

Tokom trodnevne manifestacije planiran je raznovrstan program. Prof. Mihailo Perošević je juče vodio radionicu koja ima za cilj da učenike upozna sa radom biblioteke, a prof. dr Vesna Vukićević Janković je imala predavanje na temu afirmisanja Montenegristike sa osvrtom na stvaralaštvo Petra II Petrovića Njegoša. Profesorice Ana Delić i Stanka Marojevićzadužene su za radionicu pisanja i veče posvećeno “Malom princu”. Čitanje radova nastalih tokom radionice pisanja i dodjela nagrada najboljima zatvoriće program.