Američki general Dempsi o ofanzivi protiv Islamske države

Agencija Asošijeted pres javila je nedavno da operacija, u kojoj učestvuju i šiitski, sunitski i iranski borci, može da potraje

0 komentar(a)
Martin Dempsi, Foto: Reuters
09.03.2015. 10:36h

Šef Združenog štaba Vojske SAD Martin Dempsi doputovao je danas u Bagdad na razgovore s iračkim zvaničnicima koji su pokrenuli opsežnu ofanzivu na grad Tikrit protiv džihadista iz Islamske države.

Iračke snage bezbjednosti pokrenule su početkom marta ofanzivu na Tikrit, uporište Islamske države i strateški grad između Bagdada i Mosula, na sjeveru zemlje.

General Dempsi je stigao u Bagdad iz Zaliva, gdje je juče posjetio francuski nosač aviona "Šarl de Gol", koji učestvuje u međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja bombarduje položaje džihadista u Iraku.

Tikrit, rodni grad svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina, nalazi se u rukama džihadista od juna 2014. godine.

Agencija Asošijeted pres javila je nedavno da operacija, u kojoj učestvuju i šiitski, sunitski i iranski borci, može da potraje.

Taj grad, oko 130 kilometara sjeverno od Bagdad, poslije Mosula je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Njegovim osvajanjem, iračke snage bi obezbijedile liniju za snabdjevanje za eventualni napad i na Mosul.