Rusija: Za stoku visoke klase dvije milijarde dolara

Dmitrijev je dodao da će novac ići na razvoj "ozbiljne proizvodnje, izgradnju najmodernijih postrojenja, najmodernijih klanica"

109 pregleda0 komentar(a)
krava, farma, Foto: Shutterstock
08.03.2015. 10:40h

Ruska Vnješekonombank (VEB) dodijeliće dvije milijarde dolara kredita za razvoj proizvodnje mesa u Rusiji, rekao je direktor banke Vladimir Dmitrijev.

"Generalno, obim kredita, pri čemu su to devizni krediti, jer se radi o kupovini elitnih goveda, iznosiće nešto manje od dvije milijarde dolara", objasnio je Dmitrijev, a objavljeno je na sajtu predsjednika države.

On je dodao da je VEB nedavno potpisala sporazum o finansiranju sa ruskom kompanijom Miratorg.

"Radi se o proizvodnji govedine visoke klase, zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, oko 120.000 tona 'mermerne' (marble) govedine, koja će se proizvoditi na njihovim površinama".

Dmitrijev je dodao da će novac ići na razvoj "ozbiljne proizvodnje, izgradnju najmodernijih postrojenja, najmodernijih klanica", preneo je sajt Lenta.ru.

Ranije, 17. februara, premijer Rusije Dmitrij Medvedev je potpisao nekoliko uredbi o podršci poljoprivrede. Ukupni iznos subvencija je 35,73 milijardi rubalja (576 miliona dolara).

U antikriznom planu, koji je ruska vlada objavila krajem januara, predviđeno je da se za finansijsku podršku poljoprivredi ove godine izdvoji do 50 milijardi rubalja. Ta sredstva su namijenjena da se održi tempo kreditiranja poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, četiri milijarde trebalo bi da bude izdvojeno za stimulisanje kupovine domaće poljoprivredne tehnike, navodi sajt.

Kako je ranije objavljeno, do kraja marta vlada će potrošiti 22 milijarde rubalja za realizaciju antikriznog plana. Od toga deset milijardi treba da bude dodijeljeno podršci poljoprivrednog sektora.