Epidemije ima, ali neće da je proglase

“Analizom trenutne epidemiološke situacije nije registrovana povećana stopa mortaliteta od gripa u populaciji“

69 pregleda2 komentar(a)
Laboratorija za grip, Foto: Luka Zeković
27.02.2015. 12:24h

Institut za javno zdravlje (IJZ) potvrdio je da je registrovana epidemija gripa u Crnoj Gori, ali tvrde da se nijesu stekli uslovi da je Ministarstvo zdravlja i proglasi.

Saopštili su da se epidemija proglašava samo kada je ugrožen veliki broj života, što kod nas, tvrde, nije slučaj.

“Analizom trenutne epidemiološke situacije nije registrovana povećana stopa mortaliteta od gripa u populaciji“, piše u saopštenju.

Navode da se registruju sporadični slučajevi teške akutne respiratorne infekcije koje se povezuju sa komplikacijama gripa.

Pojasnili su da se, osim povećanja oboljenja koje liče na grip i stope mortaliteta, prate i drugi brojni pokazatelji, kao što su geografska raširenost oboljenja, intenzitet kliničke aktivnosti virusa, stepen opterećenja u domovima zdravlja...

„Vijesti“ su juče objavile da nadležni nijesu obavijestili javnost da u državi vlada epidemija gripa, iako podaci IJZ pokazuju da je zabilježena stopa od 147 oboljelih na 100.000 stanovnika, što je za gotovo 50 procenata više od „epidemijskog praga“.

Prema podacima IJZ, prošle sedmice registrovano je ukupno 913 oboljelih pacijenata, iako je stvaran broj znatno veći, s obzirom na to da svi oboljeli od gripa ne traže pomoć ljekara.

Od 10. januara do 22. februara laboratorijski je potvrđen 81 slučaj gripa, a oboljeli su iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Plužina, Cetinja, Bara, Budve, Kotora, Herceg Novog i Rožaja.

Zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Iz Instituta su preporučili građanima da izbjegavaju bliske kontakte sa oboljelim osobama i dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama. Savjetovali su da redovno provjeravaju prostorije, izbjegavaju boravak u zatvorenim prostorijama gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikuju dobre navike, kao što su adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.