CGO pisao rektorki: Definisati pravila za zapošljavanje na UCG

102 pregleda8 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
20.02.2015. 13:30h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poslao je urgenciju rektorki Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmili Vojvodić, a u vezi sa pitanjem jasnog i nediskriminatornog definisanja dopunskog angažovanja profesora na ovoj akademskoj instituciji.

Iz CGO podsjećaju da je ta organizacija još u junu prošle godine poslao bivšem rektoru Predragu Miranoviću inicijativu za donošenje Pravilnika o kriterijumima i uslovima pod kojima zaposleni na UCG mogu biti angažovani kao gostujući profesori, konsultanti i obavljati dopunski rad.

„Inicijativa je nastala kao posljedica naredbe Miranovića, kojom zabranjuje bilo kakvu vrstu dodatnog angažmana akademskom osoblju UCG bez njegove saglasnosti, što ostavlja prostor za manipulacije i diskriminaciju s obzirom na to da ne postoje transparentni kriterijumi koji bi obezbijedili jednake šanse za sve“, saopštili su iz CGO.

Navode da ni još nijesu dobili nikakav odgovor od rukovodstva UCG u vezi sa inicijativom:“Kao ni na dodatne zahtjeve CGO o detaljnim podacima i karakteru angažovanja nastavnog kadra UCG, koji uključuju i pojedinačna imena, na drugim visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori ili van nje“.

Iz ove organizacije ističu da je donošenje pravilnika, odnosno kriterijumima u vezi sa ovim pitanjem od izuzetne važnosti za cjelokupno akademsko osoblje, kako bi se razriješile postojeće nedoumice i potencijalni diskriminatorni odnos dodatnog angažmana akademskog kadra zapošljenog na UCG.

„Ali i spriječila brojna kršenja postojećeg zakonskog okvira kao što je to bio slučaj do sada. Donošenjem jasnih pravila svima bi bila data jednaka šansa u dodatnom angažmanu, a pri tom bi bio zaštićen i interes UCG kao institucije.Odbijanje rukovodstva UCG da svoj rad učini transparetnim i da kreira uslove u kojima će se odlučivati po jasnim procedurama a ne na osnovu (samo)volje bilo kojeg pojedinca koji ima moć nije dobra poruka ni prema građanima i građankama koji finansiraju rad te visokoškolske ustanove“, zaključili su iz CGO.