U moru nađeno devet kilograma zlatnika starih oko 1.000 godina

Eksperti iz Uprave za antikvitete procijenili su da su novčici raznih vrijednosti korišćeni u vrijeme kalifata Fatimid koji je vladao većim dijelom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike od 909. do 1171. godine

0 komentar(a)
zlatnici, Foto: Shutterstock
18.02.2015. 11:13h

Grupa ronilaca pronašla je najveće skrovište zlatnih novčića u izraelskom dijelu Sredozemnog mora, starih više od hiljadu godina, neprocjenjive vrijednosti, saopštila je Uprava za antikvitete.

Članovi ronilačkog kluba naišli su na gomilu novčića tešku devet kilograma, koja je označena kao neprocjenjiva.

Eksperti iz Uprave za antikvitete procijenili su da su novčici raznih vrijednosti korišćeni u vrijeme kalifata Fatimid koji je vladao većim dijelom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike od 909. do 1171. godine.

Direktor odjeljenja za marinsku arheologiju Kobi Šavrit rekao je da će se pokrenuti istraživanje kako bi se više saznalo o porijeklu blaga.

"Desio se vjerovatno brodolom broda sa blagom koji je bio na putu u centralnu vladu u Egiptu sa porezom koji je sakupljen," rekao je Šavrit, dodavši da je "možda blago bilo namijenjeno za plate vojnog garnizona Fatimida stacioniranog u Cezareji, koji je štitio grad."

"Druga teorija je da je blago pripadalo velikom trgovačkom brodu, koji je trgovao s priobalnim gradovima i lukom na Sredozemnom moru i tamo je potonuo", rekao je on.

Uprava za antikvitete ne želi da procijeni vrijednost novčića, prenosi Tanjug.

"Otkriće je tako vrijedno da je neprocjenjivo", rekao je Joli Švarc, navodeći da pripada državi i da nema nagrade nalazačima.

"Novčići su u u izuzetnom stanju i uprkos činjenici da su bili na dnu mora oko hiljadu godina nije bilo potrebno da se čiste ni konzerviraju", reko je nuzmatičar Robert Kol.