Nabavku reagensa plaćaju 13 puta više zbog žalbi i procedura

Građane dodatno oko pola miliona košta to što Fond već dvije godine ne uspijeva da ih nabavi na tenderu

2 komentar(a)
laboratorija, reagens, Foto: Luka Zeković
03.02.2015. 19:10h

Tender za nabavku reagensa za laboratorijske analize za osam opštih bolnica još nije završen, pa će ih one, sve do okončanja žalbene procedure, plaćati i do 13 puta skuplje od pristiglih ponuda.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopšteno je da su onemogućeni da sprovedu novi postupak javne nabavke, jer je ponuđač podnio žalbe i tužbe, a Upravni sud poništio odluke Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

“Na ovaj način Fond je, do okončanja kompletne žalbene procedure, onemogućen da sprovede novi postupak javne nabavke”, piše u saopštenju.

Naveli su da će Fond i dalje obezbjeđivati sredstva bolnicama, kako bi samostalno nabavile laboratorijski materijal za biohemijske analize.

“Nakon završetka žalbene procedure za navedenu partiju, Fond će preduzeti zakonom predviđene aktivnosti u cilju okončanja i kompletne realizacije ovog postupka javne nabavke”, naglasili su iz te ustanove.

“Vijesti” su ranije objavile da nesposobnost Fonda da u zakonitoj proceduri već dvije godine nabavi reagense za laboratorijske analize za bolnice širom Crne Gore građane dodatno košta oko pola miliona eura godišnje.

Do te cifre, pokazuju istraživanja “Vijesti”, došlo se uvidom u ugovore i dostupne fakture između prodavaca i bolnica.

Tokom istraživanja utvrđeno je da su sve bolnice nerijetko bile bez određenih reagenasa, pa se u pojedinima nijesu mogle uraditi analize.