Svi protiv Netanjahua: Ujedinili se arapski političari u Izraelu

"Bićemo centralni igrač u politici kao nikada ranije", rekao je Ajman Odeh, parlamentarni kandidat-debitant i vođa kombinovane arapske liste

86 pregleda0 komentar(a)
Arapski političari, Izrael, Foto: Reuters
27.01.2015. 10:03h

Arapske političke stranke u Izraelu prvi put su se okupile pod "istom kapom" uoči parlamentarnih izbora u martu, u nadi da će povećati izlaznost i skinuti sa vlasti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Rezultat je nezgrapni politički brak komunista, palestinskih nacionalista, religioznih muslimana, feministkinja, pa čak i jednog Jevrejina, ali arapski političari kažu da će okupljanje pozitivno uticati na hronično nizak odziv arapskih glasača na izborima, i da će pomoći da se Netanjahu spriječi u formiranju nove vlade.

"Bićemo centralni igrač u politici kao nikada ranije", rekao je Ajman Odeh, parlamentarni kandidat-debitant i vođa kombinovane arapske liste.

Četiri stranke su se prošle sedmice dogovorile o zajedničkom nastupu s obzirom da je Izrael prošle godine donio zakon kojim je podignut cenzus za ulazak u parlament sa dva na 3,25 odsto osvojenih glasova.

Taj zakon je gurao ultranacionalistički ministar spoljnih poslova, a arapski poslanici vjeruju da je cilj tog zakona da smanji zastupljenost arapskih stranaka u parlamentu.

Četiri arapske stranke vjeruju da će zajedničkim nastupom uspjeti da osvoje petnaestak poslaničkih mjesta u izraelskom parlamentu, Knesetu, što bi bilo dovoljno da se spriječi ponovno formiranje koalicije oko Netanjahua sa tvrdim stavom prema Arapima.

Arapi čine petinu građana Izraela, koji ima osam miliona ljudi. Ali njihovo učešće u izraelskoj demokratiji dugo je bilo komplikacija.

Iako uživaju puno pravo građanstva u jevrejskoj državi, izraelski Arapi tvrde da trpe posljedice višedecenijske diskriminacije. Nivo nezaposlenosti i siromaštva često su veći u njihovim nego u jevrejskim zajednicama.

Izraelski Arapi se takođe u najvećoj mjeri identifikuju sa palestinskim Arapima na Zapadnoj obali i u Gazi, što kod mnogih jevrejskih stanovnika Izraela izaziva nepovjerenje.

Arapi u Izraelu uglavnom potiču od palestinskih porodica koje su ostale u Izraelu nakon rata iz 1948. koji je usledio po stvaranju jevrejske države.

Arapski političari sa jedne strane zastupaju prava Palestinaca, a sa druge strane tečno govore hebrejski jezik i čvrsto vjeruju u učešće u političkom životu Izraela i njegovoj vladi.