Arsenal osvojio "Etihad", Siti sve dalje od Čelzija

0 komentar(a)
Olivije Žiru, Foto: Reuters
18.01.2015. 18:05h

Arsenal odavno nije odigrao zreliji meč protiv objektivno boljih rivala, ni u Premijer ligi ni u Evropi, a momenat za preporod „tobdžija” je došao u najgorem mogućem trenutku za Mančester siti.

Londonski tim je slavio sa 2:0 na "Etihadu" i napravio veliku uslugu Čelziju, koji je u samo dva kola vratio pet bodova prednosti u odnosu na aktuelnog šampiona.

"Pokazali smo da možemo da pobijedimo na ovako teškom terenu. Bili smo blizu i protiv Liverpula, a sada je sve bilo kako treba. Mogli smo i ranije da postignemo drugi gol, ali me najviše raduje sigurnost odbrane", rekao je menadžer Arsenala Arsen Venger.

Arsenal je trijumfovao na ovom stadionu prvi put još od oktobra 2010. godine. Tada je bilo 0:3, a pogađali su Samir Nasri (juče nije bio u sastavu "građana" zbog povrede), Aleks Song i Niklas Bendtner.

Sva trojica su sada daleka prošlost za Arsenal, a prvaku je boljke otkrio Santi Kasorla, koji je bio nezaustavljiv.

Španac je pogodio iz penala u 24. minutu poslije diskutabilnog kontakta Naća Monreala i Vensana Kompanija, a potom i izrastao u igrača utakmice kada je u 67. centrirao za pogodak glavom Olivijea Žirua iz faula koji je skrivio Stevan Jovetić kako bi zaustavio kontranapad (crnogorski napadač je odigrao drugo poluvrijeme).

"Santi je uvijek fenomenalan, a sada je imao direktan uticaj na rezultat više nego ikad", dodao je Venger.

Arsenal je ostao na 5. mjestu sa bodom manje od Mančester junajteda koji je četvrti, a tri minusa u odnosu na trećeplasirani Sautempton.

Siti je kod kuće poražen sa dva ili više golova razlike prvi put baš od pomenutog duela s Arsenalom 2010. godine.

Vengerov tim je do danas u posljednjih 16 mečeva protiv Sitja, Čelzija ili Mančester junajteda osvojio samo sedam bodova.

"Arsenal je zaslužio čestitke, a mi smo bili bez ideje", istakao je Manuel Pelegrini i dotakao se suđenja:

"Jedan od dva razloga što smo izgubili je penal za 1:0 koji je veoma sporan. Koji je drugi? Nismo imali ideju, a bez ideje je teško doći u šansu", dodao je Čileanac.

Vest Hem je u Londonu lako izašao na kraj sa Halom (3:0) golovima Andija Kerola, Morgana Amalfitana i Stjuarta Dauninga.

Rezultati

Mančester siti - Arsenal 0:2 (Kasorla (penal) 24, Žiru 67)

Vest Hem - Hal 3:0 (Kerol 49, Amalfitano 69, Dauning 72)

Ponedjeljak

Everton - VBA

Subota

Aston Vila - Liverpul 0:2

Barnli - Kristal Palas 2:3

Lester - Stouk 0:1

KPR - Mančester j. 0:2

Svonsi - Čelzi 0:5

Totenhem - Sanderlend 2:1

Njukasl - Sautempton 1:2

Tabela