Ko namjerno pravi dug da odgovara

Ograničiti mogućnosti da neko ne napravi dug sa jednom firmom i osnuje drugu

53 pregleda5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
08.01.2015. 07:52h

Utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca firmi za neizmirivanje obaveza iz prethodnog perioda, ograničenje uslova pod kojima pojedinac može osnovati više firmi, osnivanje razvojne banke, ulaganje u obrazovne kadrove turizma, privlačenje investitora za gradnju hotela visoke kategorije, finansiranje poljoprivredne proizvodnje po evropskom modelu…, trebalo bi da budu prioriteti Vladine politike u ovoj godini.

To u razgovoru za “Vijesti” ocjenjuju predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca i Fakulteta za turizam u Baru.

Vlada bi, kako naglašavaju, trebalo da radi na daljem suzbijanju sive ekonomije, unapređenju saobraćajnih veza, objedinjavanju privatnog smještaja u turizmu, pružanju mogućnosti poljoprivrednim proizvođačima da dođu do kredita uz zalog svog zemljišta.

U Privrednoj komori od Vlade očekuju stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i novi zakon o privrednim društvima, jer postojeći sadrži brojne nedostake .

Osnovati razvojnu banku, ulagati u obrazovanje kadrova u turizmu, unaprijediti saobraćajne veze, izmijeniti Zakon o radu...

“Nije utvrđena odgovornost uprave društva koje krši propise za neizmirennje obaveza iz ranijeg perioda, kao ni uslovi i ograničenja kod mogućnosti da jedna osoba osnuje više firmi. Potreban je novi zakon o radu kako bi se utvrdio fleksibilniji način okončanja radnog odnosa na inicijativu poslodavca, eliminisanje nelogičnosti kojima se propisuje trajanje ugovora o radu, takođe pitanje zastarjelosti novčanih potraživanja zaposlenih treba vremenski ograničiti”, kazao je potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić.

Dodaje da Vlada treba da dalje nastavi sa suzbijanjem sive ekonomije, izgradnjom i unapređenjem primarne saobraćajne i komunalne infrastrukture koja je preduslov za podizanje konkurentnosti.

Saveljić je istakao da Privredna komora niz godina ističe da je potrebno osnovati banku za razvoj, jer su na tržištu prisutne samo komercijalne banke koje se ne bave segmentom razvojnog bankarstva.

Dekan Fakulteta za turizam u Baru Silvana Đurašević objašnjava da savremeni razvoj turizma zahtijeva kadrove koji su tržišno orijentisani što Crna Gora nema pa bi prioritet Vlada od ove godine trebalo da bude ulaganje u obrazovanje i reformu školskog sistema. Objašnjava da je problem što je malo onih koji se opredjeljuju za hotelijerstvo kome treba moderna radna snaga.

“Treba uskladiti programe u srednjim školama kroz uvođenja novih zanimanja i profila za potrebe hotela visoke kategorije. Nove vještine, znanja i tehnologije u turizmu doći će s novim investicijama za koje trebalo biti kadrovski pripravan”, naglasila je Đurašević.

Ona je istakla da je nužno unapređenje saobraćajnih veza, jer slaba dostupnost destinacije u dužem periodu čini Crnu Goru nekonkurentnom.

Ocijenila je da Vlada mora istrajati na privlačenju potencijalnih investitora podsticajnim mjerama za izgradnju hotela visoke kategorije kojima se značajno smanjuju komunalije i druge nadoknade. U cilju podizanja kvaliteta privatnog smještaja i njihovog efikasnijeg plasmana predlaže njegovo objedinjavanje kroz razvoj „difuznih hotela“, odnosno da na jednom mjestu postoji recepcija za više privatnih smještaja u različitim djelovima jednog ili više gradova.

Promovisati neotkrivene predjele

Đurašević smatra da turistička privreda treba da ponudi neotkrivene predjele Crne Gore, jer svjetski trendovi u turizmu govore u prilog smanjenju masovnog turizma i davanju prednosti raznim oblicima tematskog turizma.

“Crna Gora je bogom dana da ponudi još neotkrivene predjele na primorju, a posebno u središnjem i sjevernom dijelu Crne Gore”, navela je Đurašević.

Potrebna reforma politike za poljoprivredu i garantni fond

U Uniji poslodavaca (UPCG) ocjenjuju da u ovoj godini Vlada treba da napravi radikalnu reformu u sektoru poljoprivrede i održivom razvoju ruralnih područja, a za taj potez je potrebna politička odluka.

“Novi evropski pristup ka održivom razvoju poljoprivrede je formula za savremeni sistem zaštite potrošača i proizvođača hrane. To je novi kriterijum za postizanje socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti i sigurnosti u EU. Politička volja da se poljoprivreda i ruralni razvoj dovedu u središte društvenih tokova mora se pretočiti u strateška dokumenta i zakonska rješenja”, naglasio je poptredsjednik UPCG Željko Vidaković.

Dodao je da je potreban sistem finansiranja poljoprivrede po modelu EU, odnosno formiranje agrarnog garantnog fonda koji bi riješio glavni problem u poljoprivredi a to je nedostupnost kredita.

On kaže da bi fond omogućio da poljoprivrednici dobiju kredite uz zalog imovine na selu, koju banke sada ne prihvataju.