Nije kriva Vlada, nego istorija i svjetska kriza

"Treba težiti ka stopi ekonomskog rasta od pet odsto"

0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
26.12.2014. 13:54h

Premijer Milo Đukanović je poručio da je njegova partija uvijek spremna za izbore.

On u parlamentu odgovara na pitanja šefova poslaničkih klubova.

Lider SNP-a Srđan Milić je ocijenio da su Crnoj Gori neophodni vanredni izbori, zato što Vlada, kako tvrdi, ne riješava socio – ekonomske probleme građana.

Premijer je poručio da DPS na temu raspisivanja izbora nikad nije imao negativan odgovor.

"Ako cijenimo da ćemo nakon izbora imati neka spremna i bolja rješenja koja će kvalitetnije odgovoriti na socio - ekonomska pitanja građana, na spremnost partije koju ja predstavljam apsolutno računajte", poručio je Đukanović.

Socijalna slika jeste teška, kazao je Đukanović, ali je za to okrivio istorijsko zaostajanje i svjetsku ekonomsku krizu, a ne politiku Vlade koju vodi.

Poručio je da će u narednoj godini biti najvažnije dinamizirati ekonomski rast.

Đukanović je ponovio da je ekonomija u fokusu Vlade i da tako mora ostati i nakon završetka mandata Vlade. Ocijenio je da su javne finansije dodatno konsolidovane.

"Popravili smo naplatu poreza u odnosu na ranije. Bitno smo osnažili fondove javnih finansija", rekao je Đukanović.

Dodao je da je najvažnije dinamizirati ekonomski rast.

"Ove stope ekonomskog rasta ne mogu zadovoljiti ambiciju našeg balkanskog društva. Treba težiti ka stopi ekonomskog rasta od pet odsto".

Đukanović je rekao da se preduzetništvo mora razvijati.

"Nedostaju rezultati u razvoju preduzetništva i Vlada smatra da se nizak nivo preduzetničke kulture mora popravljati kroz poboljšanje obrazovnog sistema", rekao je Đukanović.

Poručio je da se u oblasti zdravstva "moramo osloboditi problema koje smo nedavno vidjeli u Bijelom Polju".

Poništavanje odluka ne bi proizveo pravno dejstvo

Poništavanje odluka Podgoričke Skupštine iz 1918. godine, čijim aktima su ukinuti crnogorska država, jezik, dinastija i crkva, imalo bi samo sibmolički značaj i ne bi mogao proizvesti nikakvo pravno, ili političko dejstvo, poručio je Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da li je vrijeme da u Skupštinsku proceduru uđe zakon o proglašenju ništavnim Odluka Podgoričke skupštine podsjetio da je prošao vijek tog događaja.

"Mislim da je istorija već dala najbolji odgovor. Odnosno, da su građani Crne Gore 21. maja 2006. godine, na referendumu održanom po najvišim evropskim standardima, odgovorili na to svojom odlukom o nezavisnosti", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, učesnici Podgoričke skupštine koji su donijeli ovu odluku, nijesu birani na regularnim izborima, niti je bilo omogućeno slobodno i demokratsko biranje izbornih tijela i poslanika.

Kako je kazao, prilikom izbora nijesu uvaženi Zakon o izboru narodnih poslanika Kraljevine Crne Gore, kao ni njen Ustav, koji su bili na snazi u tom trenutku.

"Podgorička skupština je nazvana “Velikom narodnom skupštinom”, što je institucija nepoznata u crnogorskom političkom sistemu. Shodno tome, oni koji su na Podgoričkoj skupštini odlučivali o državnom statusu Crne Gore i njene dinastije, nijesu mogli imati legitimitet da donose bilo kakve odluke, a kamo li odluku o državno-pravnom statusu Crne Gore", smatra je Đukanović.

Podgorička skupština je, dodao je on, poslužila kao instrument preko koga je tadašnja Vlada Srbije, uz pomoć svojih povjerenika u Crnoj Gori, izvršila prevrat i nedemokratski ukinula crnogorsku državu i njenu dinastiju.

"Poništavanje ovih odluka, na način kako se to zalaže vaša partija, iako moguće, imalo bi samo sibmolički značaj u ovom vremenu. On ne bi mogao proizvesti nikakvo pravno, ili političko dejstvo, s obzirom da je to već obezbijeđeno kroz rezultate referenduma od prije osam godina", poručio je Đukanović

On je podsjetio da je Skupština, radi istorijske i moralne rehabilitacije dinastije Petrović Njegoš usvojio Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milutin Simović pitao je predsjednika Vlade o smjernicama ekonomske politike u 2015. godini.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić pitao je Đukanovića o sredstvima za konstituisanje obaveza na osnovu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i projektima za koje su ona utrošena.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije piteće Đukanovića o koncesijama za proizvodnju ugljovodonika.

Poslanika Liberalne pratije Andriju Popovića interesovalo je da li u skupštinskoj proceduri treba da bude predlog zakona o poništavanju odluka Podgoričke skupštine, dok će Almer Kalač iz Bošnjačke stranke pitati o statusu radnika koji su zbog stečaja ostali bez posla.

Predsjednika Pozitivne Crne Gore Darko Pajović interesuje koje će biti konkretne aktivnosti Vlade u vezi zagađenosti životne sredine u Pljevljima.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pitaće premijera o opravdanosti sklapanja ugovora konsultanstskih ugovora Elektroprivrede Crne Gore od 2010 do 2013 godine, u iznosu od 15 miliona eura.