Đukanović: Odnose CG i Kine čekaju dani prosperiteta

Sagovornici su konstatovali da je Crna Gora veoma aktivan učesnik inicijative o saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i da je iz tog okvira saradnje realizovan jedan zaCrnu Goru važan projekat

7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
16.12.2014. 17:29h

Crnogorsko-kineski odnosi imaće dinamičan progres u narednom periodu, ocijenio je premijer Crne Gore, Milo Đukanović, dodajući da su odnosi sa Srbijom u najboljem duhu i da je pred dvije države vrijeme dobre saradnje i zajedničkog prosperiteta.

On je to ocijenio nakon razgovora sa premijerom Kine Li Kećijangom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu predsjednika vlada Kine i država Centralne i Istočne Evrope. Sagovornici su konstatovali da je Crna Gora veoma aktivan učesnik inicijative o saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i da je iz tog okvira saradnje realizovan jedan zaCrnu Goru važan projekat.

„To je kreditiranje izgradnje brodova, projekat koji je pomogao da se nastavi ta stara crnogorska, pomorska tradicija, i da se obnove flote u dvije kompanije Kotorskoj i Barskoj, a da smo prije koji dan stvorili sve završne pretpostavke za početak gradnje prve dionice Auto-puta“, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, bilo je riječi i o prioritetima za naredni period koji su uglavnom skoncentrisani u tri oblasti. Kako je naveo prva oblast je dalji razvoj putne infrastrukture, gdje će i dalje u prvom planu biti projekat Auto-puta. „Dakle, mi smo sada zatvorili pitanje finansiranja prve dionice, ali to je Auto-put od pet dionica, tako da tu ima još jako puno posla. Drugo, govorili smo o medernizaciji željeznice, na tragu onog što je već potpisani Sporazum između Mađarske, Srbije i Kine sa prošlog Samita iz Bukurešta, gdje bi sada trebalo raditi na modernizaciji tog kraka između Beograda i Bara, uz potencijalno bolju valorizaciju kapaciteta Luke Bar“, kazao je Đukanović. On je naveo da je treća oblast energetike, gdje se kineske kompanije veoma intenzivno interesuju ne samo za pobjedu na otvorenom tenderu za gradnju drugog bloka Termoelektrane, nego i za ukupno korišćenje crnogorskih energetskih potencijala. „Mi imamo iskorišćeno ispod 30 odsto hidro potencijala Crne Gore. Imamo ozbiljne zalihe uglja, imamo ozbiljne potencijale u proizvodnji iz obnovljivih i novih izvora energije. Kineski premijer je kazao da Kina, odnosno njene kompanije, imaju izuzetan interes da bolje koriste energetske resurse u Crnoj Gori, i to bi mogla biti vrlo zanimljiva tema naše buduće ekonomske saradnje“, rekao je Đukanović.

On je, kako je kazao, ubijeđen da će crnogorsko-kiniski odnosi ukupno, a posebno odnosi u oblasti ekonomije, imati dinamičan progres u narednom periodu.

Kako je rekao, Vučić i on su prioritetnu pažnju posvetili pitanjima saradnje u okviru inicijative Kine sa zemljama Centrale i Istočne Evrope gdje im se, kako je naveo, dio interesa podudara.

„To je uglavnom vezano za oblast saobraćajne infrastrukture, dakle to je veliki interes i Srbije i Crne Gore, i dobro je da je to i interes Kine, koja pokazuje ne samo interesovanje njenih kompanija da učestvuju u tome, nego vidjeli smo na primjeru izgradnje Auto-puta i ozbiljne kapacitete za finansiranje takvih projekata, i to vrlo konkurentne uslove finansiranja“, poručio je Đukanović. On je rekao da smatra da je oblast energetike jako zanimljiva i podsjetio da je Crna Gora iskoristila tek 30 odsto svojih hidropotencijala. „Ali rekao bih upravo najvažniji dio odgovora je u tome da je dobar dio našeg hidropotencijala vezan za sporazume sa susjednim državama“, naveo je Đukanović. Kako je kazao, riječ je o zajedničkim hidropotencijalima. „To je, kao što znamo, već veoma uspješno savladano kao problem svuda u Evropi. Zašto ne bi bio savladan i ovdje, i zašto Crna Gora, Srbija, Republika Srpska, Bosna, ne bi ulazile u dobre međudržavne aranžmane koji će nam obezbijediti da iskoristimo svoje hidropotencijale, i da zajedno koristimo proizvedenu električnu energiju“, naveo je Đukanović.

Dobra okolnost je, smatra on, da kineske kompanije i kineska Vlada imaju interes da učestvuju u finansiranju i gradnji takvih objekata.

„Vučić i ja smo govorili o našem zajedničkom interesovanju na evropskom putu, jer tu se takođe dobar dio naših ciljeva podudara“, rekao je Đuaknović. On je veoma zadovoljan saradnjom na toj Agendi evropske integracije.

„Mogu da kažem da su odnosi između Srbije i Crne Gore konačno rekao bih u najboljem mogućem duhu, u duhu one tradicije i istorije koja nas sve zajedno obavezuje, i vjerujem takođe da je pred našim državama vrijeme i dobre saradnje i zajedničkog prosperiteta“, ocijenio je Đukanović. Na pitanje da li očekuje potpisivanje nekih konkretnih memoranduma, sporazuma, predugovora, Đukanović je odgovorio da, kada su u pitanju odnosi Srbije i Crne Gore sarađivaće se u oblasti saobraćajne infrastrukture i jedna i druga - i putna i željeznička i energetika.

„Sada bi oni trebali da rade u par narednih mjeseci, a onda smo se dogovorili da na političkom nivou vidimo i da onda donesemo odluke, šta su potezi sa jedne i sa druge strane koji će voditi ka punijem efektuiranju naših zajedničkih interesa i punijem korišćenju kapaciteta“, odgovorio je Đukanović. On je naveo da, kada je u pitanju saradnja sa Kinom, kineski premijer je predložio da se ideje koje je iznio sada detaljnije elaboriraju amo, i pokazao spremnost da podrži realizaciju svake od njih.

„Dakle, ne samo zato što su to naša interesovanja, nego su to sada i vrlo konkretna interesovanja njihovih kompanija“, zaključio je Đukanović.