Ruskim vlastima sumnjiva Panto distribucija

Rusi kažu da je odluka donijeta zbog reeksporta mesa iz država kojima su uveli sankcije

345 pregleda12 komentar(a)
meso, hrana, Foto: Boris Pejović
19.11.2014. 11:44h

Rusija je od juče zabranila uvoz mesnih prerađevina iz Crne Gore za šest kompanija. Na listi, prema odluci Veterinarske i fitosanitarne uprave Ruske Federacije, nalaze se Goranović, Gradina kompani, Mesopromet, Pantomarket, Interprodukt i Naniprom.

Jedino obrazloženje koje je navedeno u rješenju datiranom na 17. novembar je da su u kontrolama od 5. do 10. oktobra ove godine otkrili kršenja normi carinskog saveza i da ova mjera stupa na snagu od 18. novembra.

Izvor "Vijesti" upoznat sa ovom problematikom kazao je da je mogući razlog za ovakvu odluku ruskih vlasti to što su firme povezane sa Pantomarketom u proteklom periodu izvezle na tržište ruske carinske unije veće količine mesa i prerađevina sa niskim učešćem domaće prerade, koje su prethodno uvezli iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije.

On je naveo da je Pantomarket godinu i po u stečaju i da je u ovaj posao uključena povezana firma "Panto distribucije" koja se odnedavno nalazi u vlasništvu holandskih trgovaca mesom.

Prema podacima iz registra 100-odstotni vlasnik ove firme je "Beheermaatschappij M.A. Van Rooi BV" iz Holandije. "Vijesti" nijesu uspjele da stupe u kontakt sa predstavnicima "Panto distribucije".

Predstavnik ruske Veterinarske uprave Aleksej Aleksejenko rekao je agenciji Itar Tas da je ilegalni reizvoz mesnih prerađevina iz zemalja EU glavni razlog za zabranu.

"Isporuke mesnih proizvoda su znatno povećane u posljednje vrijeme, u mjeri u kojoj ih zemlja nije mogla proizvesti sama”, kazao je Aleksejenko.

Ruska Vlada je 7. avgusta uvela zabranu na nekoliko proizvoda iz zemalja koje su im uvele sankcije zbog krize u Ukrajini.