Novčana pomoć poljoprivrednicima da dostignu EU standarde

76 pregleda1 komentar(a)
povrće, organska hrana, Foto: Shutterstock.com
12.11.2014. 10:55h

Ministarstvo poljoprivrede, Evropska komsijia i Svjetska banka danas su ozvaničili početak novog projekta bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima – IPARD-like. Narednih 45 dana trajaće predstavljanje projekta, a zatim će poljoprivrednici moći da konkurišu za bespovratnu pomoć u vrijednosti do 50 odsto projekta.

Poljoprivrednici će moći da računaju na ukupno 4,1 milion eura, a maksimalna vrijednost podrške za jedan projekat vrijedi 100 hiljada eura. Ovo će biti prvi put da crnogorski poljoprivrednici koriste novac iz EU fondova, a uslovi će biti nešto blaži nego u ostalim zemljama članicama EU. IPARD-like treba da poveže dosadašnji projekat pomoći poljoprivrednicima MIDAS, koji će formalno prajati još pola godine, i IPARD program čiji početak je planiran od 2016. godine.

Cilj IPARD-lika je da pomogne poljoprivrednicima i državnoj administraciji do dostignu standarde EU i strožije ulove za konkurisanje za IPARD projekat čiji će fond za podršku poljoprivredi i prerađivačkoj industriji vrijediti 39 miliona eura.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da je cilj i da komercijalne banke uvide da treba da imaju posebne kreditne linije za poljoprivredu sa nižim kamatama i dužim rokovima otplate.

Šef delegacije Evropske komisije Mitja Drobnič pohvalio je uspjeh Ministarstva poljoprivrede na pripremi ovog projekta. On je naveo da je razvoj poljoprivrede i približavanje standardima EU od velike važnosti za 50.000 stanovnika koji žive u ruralnim sredinama i bave se poljoprivredom. Drobnič je naveo da poljoprivreda čini osam odsto BDP-a Crne Gore.

Predstavnik Svjetke banke Mauricio Guadanji kazao je da su podržali ovaj poseban projekat IPARD-like jer su prema iskustvima u drugim zemljama vidjali da mnogi poljoprivrednici nijesu mogli da ispune stroge uslove IPARD projekta zbog čega su mnoga sredstva za poljoprivredu iz EU fondova ostala neiskorišćena. Zbog toga je, kako je naveo, važan ovaj pripremni projekat IPARD-like kako bi se poljoprivrednici, administracija i savjetodavne službe pripremili za strože uslove i EU tržište.

Direktor Direktorata za IPRAD plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović kazao je da je ovaj projekat samo prva karika u približavanju crnogorske poljoprivrede i da su uspjeli da obezbjede manje stroža pravila za one koji će konkurisati.