Napad na lidere ISIL-a, neizvjesna sudbina "nevidljivog šeika"

Nepotvrđeni izvještaji koje su u subotu prenijele arapske TV-stanice, kažu da je samozvani “kalif” Bagdadi ranjen ili čak i poginuo

0 komentar(a)
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: Reuters
09.11.2014. 11:15h

Vojna koalicija koju SAD predvode protiv vojske organizacije Islamska država bombardovala je njene lidere dok su bili na sastanku na sjeveru Iraka.

Američka vojska je u subotu saopštila da je dan ranije bombardovana okolina grada Mosula, drugog grada po veličini u Iraku, koji je pod kontrolom Islamske države, dok je, po Vašingtonu, u toku bio sastanak lidera te ultra-radikalne organizacije. Međutim, SAD “nisu u mogućnosti da potvrde da li je šef Islamske države, Abu Bakr Al-Bagdadi bio na sastanku”. Nepotvrđeni izvještaji koje su u subotu prenijele arapske TV-stanice, kažu da je samozvani “kalif” Bagdadi ranjen ili čak i poginuo.

Od avgusta skoro svakodnevno u Iraku, a od kraja septembra i u Siriji, međunarodna koalicija bombarduje oružane grupe Islamske države koje kontrolišu velike djelove teritorije te dvije zemlje. Pod direktnom prijetnjom Islamske države, Vlada Iraka je u subotu pozdravila slanje dodatnih 1.500 američkih vojnih savetnika što je u petak saopštila Bijela kuća. Pored SAD, “nekoliko” drugih zemalja u međunarodnoj koaliciji će učestvovati u obuci iračkoj vojsci, rekao je Pentagon. Sa 1.500 dodatnih vojnika, SAD će imati više od 3.000 ljudi u Iraku, odakle je njihova vojska otišla decembra 2011. godine.

Brza ofanziva vojske Islamske države započeta juna, donijela je poraz iračkih snaga; policija i vojska su napustile pozicije, ostavivši oružje i mnoga američka vojna vozila. Uz podršku bombradovanja koalicije od 8. avgusta, iračke snage su se donekle oporavile, ali se i dalje bore da povrate teritoriju koju su osvojile sunitske ekstremističke grupe, terorišući stanovništvo. Sjedinjene Države žele da uguše Islamsku državu koju smatraju “terorističkom organizacijom najbolje finansiranom na svijetu”. Eksploatacija nafte i njena prodaja na crnom tržištu, donosi toj organizaciji oko milion dolara dnevno, procijenio je Vašington.