Narednih pet godina 500 miliona kineskih turista u svijetu

"Za azijsko-pacifički region i svijet u celini, kineski razvoj će stvoriti ogromne mogućnosti i donijeti velike koristi...", kazao je kineski predsjednik

1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
09.11.2014. 09:47h

Kineska ekonomija sporije, ali stabilnije raste i može da prevaziđe bilo kakve prepreke na putu, rekao je danas kineski predsjednik Si Đinping.

Kineske investicije u inostranstvo premašiće 1,25 hiljada milijardi dolara u narednih 10 godina, dok se predviđa da će Kina uvoziti više 10 hiljada milijardi dolara vrijednu robu, kao i da će slati više od 500 miliona turista u inostranstvo u narednih pet godina, rekao je Si u govoru azijskim poslovnim liderima, pred samit

Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u ponedjeljak i utorak u Pekingu.

"Za azijsko-pacifički region i svijet u celini, kineski razvoj će stvoriti ogromne mogućnosti i donijeti velike koristi...", dodao je kineski predsjednik.

Kineska ekonomija ostvarila je rast od 7,3 odsto u trećem kvartalu, što je najmanje u posljednjih pet godina.

Međunarodni monetarni fond saopštio je da bi Kina trebalo da snizi projekcije rasta na ne više od sedam odsto za sljedeću godinu, dok je njujorška istraživačka grupa Konferencijski odbor navela da će se kineski ekonomski rast smanjiti na četiri odsto godišnje između 2020. i 2025.

Si je, međutim, rekao da ekonomija Kine ostaje snažna, sa znatnim povećanjem novih radnih mjesta, niskom inflacijom, porastom prihoda i okretanjem od investiranja na usluge i proizvodnju visoke tehnologije.

Kina takođe sve više stavlja akcenat na ekonomiju vođenu potrošnjom, smanjujući važnost investicija, ulaganja vlade i zavisnost od izvoza, rekao je kineski predsjednik.

Povodom zabrinutosti da bi kineska ekonomija mogla da nastavi da opada, Si je priznao da ima puno rizika, ali ih je opisao kao “ne tako opasne".

"Fleksibilnost će biti najbolje oružje kineske ekonomije protiv rizika", ocenio je Si.

Na samitu APEK predstavnika 21 ekonomije, uključujući i SAD, Japan, Rusiju i Meksiko, Kina predvodi inicijativu za slobodnu trgovinu, odnosno uspostavljanje slobodne trgovinske zone azijsko-pacifičkih zemalja, na šta se gleda kao na dio napora Pekinga da parira američkoj dominaciji na polju svjetske trgovine i finansijske regulative, ocjenjuje agencija AP.

Samit će takođe pružiti mogućnost i za pomirenje u regionu, uključujući i već neko vrijeme najavljivani sastanak između Kine i Japana, posle dvije godine tenzija zbog teritorijalnog spora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, na koja obje zemlje polažu pravo.