Prevlaka spojila Krivokapića, Lekića i Lukšića

Krivokapić je na toj sjednici kazao da je "Prevlaka crnogorska teritorija koja je pod sporom", što je u DF-u dočekano sa odobravanjem jer je, kako su tumačlili, takva ocjena prvi put došla od predstavnika vlasti

140 pregleda22 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
06.11.2014. 06:36h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić sastali su se prije desetak dana kako bi razgovarali o problemu Prevlake, saznaju “Vijesti”. To je prvi put da se za istim stolom nađu lider DF-a i Lukšić.

Posredan povod za sastanak bila je rasprava u parlamentu od prije više od 20 dana o izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore zbog pristupanja Hrvatske Uniji.

Dio poslanika DF-a tada je oštro optuživao Lukšića da je u sporu sa Hrvatskom oko Prevlake radio na štetu interesa Crne Gore, dok je ministar izložio šta je urađeno kada je u pitanju spor o poluostrvu u Jadranu.

Krivokapić je na toj sjednici kazao da je "Prevlaka crnogorska teritorija koja je pod sporom", što je u DF-u dočekano sa odobravanjem jer je, kako su tumačlili, takva ocjena prvi put došla od predstavnika vlasti.

Nakon te sjednice, na inicijativu Krivokapića, Lekić i Lukšić su se nakon početne rezervisanosti sastali u kabinetu šefa parlamenta. Prema jednom izvoru, Lekić, bivši šef crnogorske diplomatije, sagovornicima je prenio svoje viđenje i iskustva o pitanju Prevlake.

Vlada je prošle sedmice izmijenila Odluku o istraživanju ugljovodonika u području Prevlake tako što je, kako je saopšteno, precizno, u skladu sa Protokolom iz 2002, iz područja istraživanja izuzela zone koje su pod sporom, dok Hrvatska čeka moguće investitore da se jave na tender za istraživanje nafte na tom području.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je nakon odluke Vlade u Podgorici, kazao da je Crna Gora markirala neka područja za istraživanja koja su, kako je naveo, hrvatska.

Spor oko istraživanje nafte počeo je u martu ove godine, kada je Hrvatska raspisala tender i objavila mape u kojima je i morski akvatorij Prevlake, koji je sporan, uključen za istraživanje. Iz MVPEI Crne Gore su tada uložili prigovor ukazujući na obavezujući Protokol o privremenom režimu iz 2002, čija je ključna odredba da je to samo privremeno rješenje i da ne prejudicira rješenje granica, kao i da Protokol važi do definitivnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Hrvatske.