SDP: Prijestonica da sa predizbornih obećanja pređe na odgovornu politiku

"Jasno je gdje ovakvo poslovanje vodi Prijestonicu i sve građane Cetinja..."

8 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
05.11.2014. 11:34h

Socijaldemokratska partija poziva Prijestonicu Cetinje da prestane sa vođenjem neodgovorne i netransparentne politike, koja je zvaničnu potvrdu dobila u negativnom izvještaju Državne revizorske institucije koji je dat nakon analize Završnog računa Prijestonice Cetinje za 2013. godinu.

"Čitav niz negativnih ocjena i evdentiranih nezakonitosti iskazanih u izvještaju DRI, na najbolji mogući način govore o radu lokalne uprave, te nedgovornom i nesavjesnom raspolaganju novcem građana Cetinja. Ovakav nalaz Državne revizorske institucije je za SDP sasvim očekivan, jer poslednje 4 godine u kontinuitetu opominjemo i upozoravamo da se gradski budžet loše planira, te da smo zajednički svjedoci nasavjesnog trošenja sredstava i niza nezakonitosti na štetu građana Cetinja. Državna revizorske institucija je svojim izvještajem jasno potvrdila naša upozorenja i na čak 80 strana navela čitav niz povreda zakonskih propisa, precizno ističući da „Završni račun Budžeta Prijestonice Cetinje za 2013. godinu ne daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka na gotovinskoj osnovi“", navodi se u saopštenju.

SDP smatra da je poslednji trenutak da lokalna uprava preduzme odgovorne korake na planu fiskalne konsolidacije, kako Prijestonica ne bi doživjela potpuni bankrot, pozivamo nadležne da u najkraćem mogućem roku preduzmu radnje na realizaciji 38 preporuka koje je dala DRI, kako bi se stalo na kraj neodgovornim radnjama koje su rezultirale prikazivanjem suficita od 1.802.456 €, umjesto deficita od 921.581€ za 2013. godinu.

"Ako se navedenom doda i činjenica da je Prijestonica Cetinje po osnovu kredita, obaveza prema dobavljačima i drugim subjektima, te po osnovu zaostalih zarada i neuplaćenih poreza i doprinosa dužna više od 19 miliona eura, onda je jasno gdje ovakvo poslovanje vodi Prijestonicu i sve građane Cetinja.

Zbog svega navedenog je krajnji trenutak da sa predizbornih obećanja, fabrika čokolade, sladoleda, solarnih panela, televizije, žičare, te nekoliko stotina radnih mjesta, kojih godinu dana nakon izbora nema ni na vidiku, lokalna uprava pređe na kreiranje odgovorne politike koja bi imala za cilj smanjenje zaduženosti i realizaciju realnih i građanima neophodnih projekata, na uštrb nepotrebnih i veoma skupih putovanja, ogromnih troškova za gorivo, akontacija i drugih radnji koje previše koštaju sve građane Cetinja", zaključuje se.