Đukanović: Floskula o "otvorenim vratima" nije dovoljna

Đukanović je kazao da, nažalost, ekonomiju zapadnog Balkana doživljava kao pacijenta na izdisaju

36 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
01.11.2014. 18:25h

Premijer Milo Đukanović poručio je da nije dovoljno ponavljati floskulu da su vrata otvorena za nove članice Evropske unije (EU), već da se zemljama zapadnog Balkana mora pomoći da kroz njih i prođu.

On je, nakon sastanka Trilateralne komisije za Evropu u Beogradu, kazao da je Trilateralna komisija mjesto na kom se redovno razgovara o najvažnijim pitanjima evropske i globalne stabilnosti i napretka.

Đukanović je kazao da, nažalost, ekonomiju zapadnog Balkana doživljava kao pacijenta na izdisaju.

"Moje uvjerenje je da je tom pacijentu potreban elektrošok kog mora obezbijediti EU u svojstvu lokomitive evropskog kontinenta i evropske ekonomije. Lokomotiva mora biti zainteresovana da obezbijedi dovoljno dinamično kretanje svakog od vagona u toj kompoziciji", rekao je on.

Prema riječima Đukanovića, zapadni Balkan na to putovanje startuje sa fakturom viševjekovnog ekonomskog i demokratskog zaostajanja.

"Zato mislim da nije dovoljno ponavljati samo floskulu da su vrata otvorena, mora se pomoći zapadnom Balkanu da kroz ta vrata prođe", kazao je on.

Ta pomoć bi se, dodao je, sastojala u razvoju infrastrukture koja bi pomogla da se region poveže unutar sebe, pa onda i sa EU.

"Iz iskustva drugih zemalja je poznato da razvoj infrastrukture pomaže otvaranju novih radnih mjesta, ekonomskom i socijalnom razvoju".

Đukanović je rekao da je u našem dijelu Evrope razvoj infrastrukture važan preduslov stabilnosti.

"To je pitanje broj jedan, da nam EU, uz ispravno insistiranje da na zapadnom Balkanu radimo na vladavini prava, pomogne da razvijemo infrastrukturu koja će nam obezbijediti da to više ne bude pacijent na aparatima, nego zdrav ekonomski organizam koji će daljom integracijom u Evropu donositi i evropsku konkurentnost i na globalnom planu", naveo je on.

Đukanović je, upitan da li se može očekivati uskoro njegova zvanična posjeta Beogradu, rekao da je uvijek raspoložen za to.

"Maločas sam razgovarao sa Vučićem i vjerujem da će se dobra praksa koju smo već ustanovili nastaviti do kraja ove i početkom naredne razmjenom bilateralnih posjeta na premijerskom nivou", rekao je Đukanović.